Volledig scherm
PREMIUM
Nu een bioscoop en horecagelegenheid, vroeger een politiebureau. © AD

Biljarten in het badhuis en pils in de paleiskelder: waarom Open Monumentendag helemaal niet saai is

Historische monumenten saai? Zeker niet. Tijdens de Open Monumentendag in Utrecht dit weekend drink je een pilsje in de kelder van een oud paleis, of speel je een potje biljart op de plek waar vroeger een zwembad stond.

Volledig scherm
Restaurant/bar Walden aan het Domplein © AD

Wist jij dat je waarschijnlijk wel eens een film hebt gekeken in een oud politiebureau? Of misschien wel eens een feestje hebt gehad in de fabriek waar vroeger treinwagons werden gebouwd? Aanstaande zaterdag openen zo’n 77 Utrechtse monumenten hun deuren tijdens de Open Monumentendag en is er speciale aandacht voor monumentale panden die een nieuwe functie hebben gekregen. Vijf ‘herbestemde’ monumenten die je dit weekend niet wil missen: 

  1. Voltooien schoolroute in Bilthoven laat tot de herfstvakantie op zich wachten

    Voltooien schoolrou­te in Bilthoven laat tot de herfstva­kan­tie op zich wachten

    De drukke Jan Steenlaan in Bilthoven is pas na de herfstvakantie klaar. De herinrichting van de belangrijke fietsverbinding, van het Bilthovense station naar de scholen en de sportaccommodaties, zou eigenlijk aan het einde van de zomervakantie gereed zijn. Maar de aannemer heeft dat niet gehaald en wil de ‘printlaag’ van de weg nu in de herfstvakantie aanbrengen. De Jan Steenlaan wordt dan een week afgesloten voor verkeer.