Het Museum van Zuilen gaat verhuizen naar de Werkspoorfabriek.
Volledig scherm
Het Museum van Zuilen gaat verhuizen naar de Werkspoorfabriek. © Museum van Zuilen

Blijdschap over nieuwe locatie Museum van Zuilen in Werkspoorfabriek

Het Museum van Zuilen gaat verhuizen. Het ouderwetse museum, nu gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg 569, verhuist naar de Werkspoorfabriek. 

Nadat twee jaar geleden de eerste gesprekken over een eventuele verhuizing plaatsvonden, is de financiering eindelijk rond. In het nieuwe pand is meer ruimte voor museumstukken en het heeft een modernere uitstraling.

Museumdirecteur Wim van Scharenburg is dolblij met ‘zijn’ nieuwe onderkomen. ,,Er zijn mensen die juist de kleinschaligheid van het museum, de oude verbouwde winkel, zo charmant vinden”, zegt hij. „Maar we krijgen al 15 jaar lang iedere dag nieuwe stukken aangeboden. Ik heb regelmatig interessante voorwerpen moeten afslaan – denk aan een bijzondere hometrainer van wielervereniging ‘De Volharding’, of een erg speciale werkbank. Daar was nu gewoon geen ruimte voor. Met de verhuizing wordt die problematiek een stuk minder. Het duurde even, maar nu kunnen we het eindelijk van de daken schreeuwen.”

Museumhouder Wim van Scharenburg in de oude locatie van het Museum van Zuilen aan de Amsterdamsestraatweg.
Volledig scherm
Museumhouder Wim van Scharenburg in de oude locatie van het Museum van Zuilen aan de Amsterdamsestraatweg. © Sem van der Wal

2 ton

Met bijdragen van donateurs, sponsoren, fondsenverstrekkers en de gemeente Utrecht is een groot bedrag bij elkaar verzameld om de verhuizing te kunnen financieren. Dat gaat volgens Van Scharenburg al gauw om 2 ton. ,,Maar dan wordt het ook wel een heel stuk professioneler. Hoewel we al best professioneel waren hoor. Ik werk 70 uur per week. Wij steken nu ook menig ander museum naar de kroon”, zegt hij trots.

Van Scharenburg laat weten dat hij het gevoel heeft dat de gemeente het voortbestaan van het museum ook belangrijk vindt. ,,Burgemeester Jan van Zanen mailde mij gisteren al een felicitatie. Erg leuk.”

Quote

Wij steken nu ook menig ander museum naar de kroon

Maar blijft het museum met de verhuizing naar het Werkspoorgebied eigenlijk nog wel binnen de grenzen van het oude Zuilen? ,,Ja zeker! Honderd procent zeker. Anders zouden we er nooit heen gaan.” 

Het museum gaat in januari verhuizen. Dan gaat het waarschijnlijk een halve maand dicht. In het eerste kwartaal van 2020 opent het gemoderniseerde Museum van Zuilen zijn deuren.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.