Blinde Robert (23) wil beiaardier worden: ‘Ik droom van een eigen toren, en dan elke week spelen’

Hij hoeft muziekstukken maar een paar keer te horen en speelt ze feilloos na. Robert Hutten (23) uit Veenendaal is een muzikaal megatalent met een droom: de beste beste beiaardier van Nederland worden. Toch is Robert niet de meest voor de hand liggende kandidaat in dit verhaal, de jonge muzikant is namelijk vanaf zijn geboorte al blind.

Voorzichtig tasten de vingers van de 23-jarige virtuoos de toetsen af van de zwarte piano die voor hem staat. Zo nu en dan drukt hij rustig een toets in of laat hij zijn handen zorgvuldig over de snaren glijden. Op gevoel en op gehoor: zo bepaalt Hutten of de prijzige vleugels waarmee hij werkt, zich op de juiste toonhoogte bevinden. Elsa, zijn blindengeleidehond, ligt ontspannen naast hem en kijkt toe hoe haar baas zich ontfermt over de piano. ,,Zij is altijd bij me’’, zegt Robert over zijn hond. ,,Ze helpt me waar het maar kan.’’

  1. Mijn moeder had gelachen om de zoektocht van de gemeente naar een exploitant voor het Nieuwe Zandpad
    PREMIUM
    column

    Mijn moeder had gelachen om de zoektocht van de gemeente naar een exploitant voor het Nieuwe Zandpad

    Vorige week schreef ik op deze plek dat mijn moeder opeens heel erg ziek was. Naar het UMC voor vermoedelijke reuma, bleken uitzaaiingen van de bekende klote ziekte door haar hele lichaam. Het proces ging daarna zo ongekend snel dat een lekker kwebbelende dame binnen een paar dagen alleen nog maar kon slapen. De dag na het stukje sliep zij, omringd door al haar dierbaren, vredig in. En morgen zullen wij haar herdenken en begraven in Vleuten.