De eerste lief-en-leedstraten komen in de wijk Overvecht
Volledig scherm
De eerste lief-en-leedstraten komen in de wijk Overvecht © Erik van 't Woud

Bloemetje voor de zieke buurman? 150 euro voor Utrechtse straten die lief en leed willen delen

De eerste Utrechtse lief-en-leedstraten waarin bewoners worden gestimuleerd naar elkaar om te kijken, komen in de wijk Overvecht. Straten krijgen een lief & leedpotje van 150 euro waarmee ze gedurende het jaar attenties kunnen aanschaffen. 

Het idee voor lief-en-leedstraten komt uit Rotterdam. Straten kunnen zich sinds 2013 aanmelden bij de stichting Opzoomer voor een klein geld bedrag (75 euro). Daarmee wordt bijvoorbeeld een bloemetje gekocht voor de buurman die lang ziek is, of een reep chocolade voor de buurjongen die altijd helpt het speelplein schoon te houden. Ook doen buurtbewoners klusjes voor elkaar en gaan ze langs bij mensen die alleen of ziek zijn. In Rotterdam doen zeven jaar na de introductie 725 straten mee.

Volgens de gemeente Utrecht sluiten de lief-en-leedstraten goed aan bij de ‘lokale aanpak tegen eenzaamheid en het versterken van de sociale basis’. ,,De straten zijn inhoudelijk een aanvulling op wat er al is, doordat het een zeer laagdrempelige methode is om bewoners met elkaar in contact te brengen’’, stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.  

Sleutelfiguur

Straten in de wijk Overvecht kunnen als eerste een beroep doen op een potje van 150 euro. Het project wordt uitgevoerd door de stichting DOCK Utrecht die mensen helpt hun eigen leven en het leven van anderen te verbeteren. ,,Het geld kan door een sleutelfiguur of gangmaker besteed worden aan een bloemetje, fruitmand, kaartje, of iets anders leuks voor iemand die het verdient of juist wat extra aandacht kan gebruiken’’, aldus het college.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad pleitte vorig najaar voor de introductie van de lief-en-leedstraten in Utrecht. Volgens het college is het concept ook welkom tegen de achtergrond van de coronacrisis. ,,Saamhorigheid en er voor elkaar zijn is in een onzekere tijd als deze een groot goed.’’