Justitie verdenkt boer Gert S. ook van meerdere brandstichting in Werkhoven, waar hij woonde voor zijn vertrek naar ‘t Goy.
Volledig scherm
Justitie verdenkt boer Gert S. ook van meerdere brandstichting in Werkhoven, waar hij woonde voor zijn vertrek naar ‘t Goy. © ANP

Boer Gert S. blijft langer in voorarrest vanwege verdenking brandstichting in ’t Goy

Boer Gert S. moet langer in voorarrest blijven op verdenking van brandstichting in zijn eigen boerderij, afgelopen juni in ’t Goy. Een onderzoeksrechter heeft besloten dat de 35-jarige ondernemer in ieder geval vast blijft zitten tot de eerste zitting van de rechtszaak tegen hem.

Dat Gert S. na eerder al 60 dagen voorarrest nu opnieuw langer vastzit op verdenking van brandstichting zorgt voor grote teleurstelling, bij zowel zijn advocaat als bij naasten. ,,Het onderzoek van de laatste maanden is ontlastend geweest. Het bewijs is in onze visie ontoereikend’’, zegt advocaat Tim Vis. Alleen op basis van de laatste brand in ’t Goy is zijn voorarrest verlengd.

Brandstichting

Eerder woedden vijf andere branden op terrein van agrarisch ondernemer S., aan de Hollendewagenweg in Werkhoven eind vorig jaar. Bij deze branden kwamen ook tientallen koeien en een hond om het leven en raakte hij zelf gewond tijdens bluswerkzaamheden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van brandstichting bij twee van deze branden. Maar eind vorig jaar werd het voorarrest vanwege deze branden niet verlengd, omdat de onderzoeksrechter toen onvoldoende bewijs zag.

Ook nu vindt zijn advocaat dat er te weinig bewijs is, voor de brand in ’t Goy op 6 juni. ,,Cliënt was ruim 75 minuten controleerbaar elders, terwijl alle sporen duiden op een vlak ervoor ontstane brand. Er is geen enkele aanwijzing dat cliënt met het ontstaan iets van doen heeft gehad: geen spoor. Het onderzoek sluit in die zin betrokkenheid van cliënt juist uit.”

Andere dader

Daar komt volgens Vis bij dat er aanwijzingen voor een andere dader zijn bij de brand aan het Groenedijkje. ,,Er is een mogelijkheid dat een kwaadwillende derde betrokken is. Daarvoor zijn zelfs echt aanknopingspunten gezien. Juist daarom kijken we met veel vertrouwen uit naar de komende zitting. Daar zullen we uitvoerig de opheffing van de voorlopige hechtenis bepleiten.” Die eerste tussentijdse pro forma zitting staat op 23 oktober gepland. 

Justitie is er van overtuigd dat boer Gert S. wel degelijk schuldig is aan de reeks branden in Werkhoven en ’t Goy, ondanks dat de agrariër tot nu toe altijd alle betrokkenheid heeft ontkend. Hij zit al sinds 10 juli in voorarrest. Voor de branden op 16 november, 1 december en 6 juni (’t Goy) moet de verdachte verantwoording afleggen.

Ondertussen baalt ook voormalig partner Patricia ervan dat het voorarrest van Gert S. verlengd is. ,,Alhoewel we hier rekening mee hadden gehouden, is het een enorme teleurstelling en tegenvaller. Het blijft frustrerend dat ze Gert als verdachte zien en niet verder lijken te kijken.”

Meer verhalen lezen over de branden bij boer Gert? Klik dan hier.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.