Volledig scherm
Boeren bezetten het provinciehuis in Utrecht. © Rob Engelaar

Boerenontbijt in Kockengen moet zorgen voor rust in de tent na alle stevige protesten

Als reactie op alle onrust rondom de stikstofproblematiek vindt er morgen in Kockengen een boerenontbijt plaats. Op initiatief van boeren uit de provincie organiseert het CDA samen met hen een ontbijt bij een van de boeren in een stal.

,,We willen met het ontbijt alle ruis en onzekerheid van de lijn halen’’, zegt CDA-Statenlid Derk Boswijk. De afgelopen weken vonden er door het hele land stevige protesten plaats. Ook in Utrecht kwamen boeren naar het Provinciehuis. ,,Het ontbijt vindt plaats bij een familie die de afgelopen weken zelf ook meedeed aan de protesten. Zij hebben nu juist behoefte aan een rustig en redelijk gesprek.”

Ook Esther de Lange, delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement, en Tweede Kamerlid Jacco Geurts schuiven aan tijdens het ontbijt. ,,Het is belangrijk dat het gesprek op alle politieke niveaus gevoerd wordt op een informele manier, zodat zowel boeren als politici hun zorgen kunnen uiten.’’ 

Goed gesprek

De bijeenkomst is dan ook een reactie op alle onrust van de afgelopen tijd. ,,Ik heb echt niet de illusie dat het met een ontbijt allemaal is opgelost, maar het is tijd voor een goed gesprek, waarin zowel de boeren door de politiek bijgepraat worden, als de politiek door de boeren. Het is belangrijk om te weten wat er speelt’’, zegt Boswijk.

Zo’n honderd boeren hebben zich aangemeld om morgenochtend aanwezig te zijn. ,,Het zijn vooral boeren uit de provincie Utrecht, maar we hebben ook aanmeldingen uit bijvoorbeeld Noord-Brabant. De bijeenkomst is voor alle boeren’’, aldus Boswijk. Er worden meerdere presentaties gegeven over de stand van zaken en ook de Universiteit van Wageningen is aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Bekijk hieronder beelden van het boerenprotest bij het Provinciehuis van Utrecht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.