Volledig scherm
Drukte op de Lek. © Gerard Verschooten

Boten maken iets minder brokken op Utrechtse binnenwateren

In tegenstelling tot de landelijke trend hebben zich afgelopen jaar in Midden-Nederland minder ongelukken op de binnenwateren voorgedaan dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij Rijkswaterstaat. 

In 2018 waren het er in totaal 48.  Tien waarbij pleziervaart was betrokken en 38 met beroepsvaart. Een jaar eerder waren dat nog 51 ongevallen (waarvan 9 met pleziervaart). De ongevallen vonden vooral plaats op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht en rond de vaarkruising Amsterdam-Rijnkanaal/Lek bij Wijk bij Duurstede.

Pleziervaart 

Vorig jaar registreerde Rijkswaterstaat landelijk zo’n 1.300 ongelukken. Dat is bijna een kwart meer dan in 2017. Wat opvalt is dat de pleziervaart (zoals speedboten, jachtschepen, jetski’s en sloepjes) relatief vaak betrokken is bij ongelukken op het water. In één jaar tijd nam het aantal recreanten dat in de problemen kwam op het water landelijk met ruim een derde toe.

(lees verder onder de interactieve kaart)

Thijs Jagt, verantwoordelijk voor watersport bij Unigarant, de verzekeringstak van de ANWB, geeft aan dat de cijfers ‘niet verrassen’. Jagt: ‘Door het uitzonderlijk mooie weer van vorig jaar is het aantal vaardagen ten opzichte van 2017 flink hoger geweest. Door de economisch groei zien we verder dat de bootverkoop ook wat is aangetrokken. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het in 2018 drukker is geweest op (met name) de binnenwateren. Een toename van het aantal ongelukken is dan ook een logisch gevolg.’

Waterpeil

Ook het waterpeil speelde een rol bij de toename van het aantal ongevallen waarbij beroepsvaart betrokken was. Vorig jaar stond het water namelijk aanzienlijk hoger én lager dan normaal. Daardoor is het lastiger varen voor schippers. Dimitri van der Heiden, expert op het gebied van veiligheid op het water bij Rijkswaterstaat, bevestigt desgevraagd dat door het lage water beroepsschepen aan de grond liepen of de oever raakten door de smallere vaargeul. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het Nederland Volksbuurtmuseum in Utrecht heeft vanaf vandaag een nieuwe tentoonstelling, ditmaal over de Zeven Steegjes. Dit is één van de volksbuurten van Utrecht en is beroemd door zijn bewoners en het monumentale karakter. Het gaat om ongeveer 125 woningen verdeeld over zeven autovrije stegen. De kenmerkende huisjes zijn gebouwd in de periode tussen 1842-1867 achter de Oudegracht. Het museum aan de Waterstraat 27 wil laten zien wat er, zeker na een grote renovatie in 1992, allemaal veranderd is in het buurtje. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 februari 2020 en omvat, als de bezoeker dat wil, ook een rondleiding door De Zeven Steegjes en een lunch bij de stadsbrasserie ‘De Utrechter’. Meer informatie: volksbuurtmuseum.nl