Volledig scherm
Uitzicht op de werkzaamheden aan de Catharijnesingel waar water komt te lopen. Met binnen een van de watereilanden zichtbaar waar boten onderdoor gaan varen. © Foto Ruud Voest

Boten onder De Stadskamer door zien varen kan voorlopig nog niet

De Catharijnesingel staat onder De Stadskamer ter hoogte van Hoog Catharijne nog droog en dat blijft voorlopig zo. In tegenstelling tot het oorspronkelijke plan, lukt het niet om een extra stuk van de singel nog dit jaar vol te laten lopen met water.

Voornemen van Utrecht was om nog dit jaar opnieuw een stuk van de uitgegraven Catharijnesingel vol te laten lopen, door water vanaf de huidige damwand tot aan de Marga Klompébrug (voormalige Moreelsebrug) te laten stromen. Vanwege ‘onvoorziene werkzaamheden’ is dit idee nu van de baan.

Dat betekent dat onder de met glas overdekte binnenruimte in De Stadskamer voorlopig nog geen boten te zien zijn. In dit verbindingsgedeelte van winkelcentrum Hoog Catharijne, kunnen bezoekers door drie grote glazen watereilanden in de vloer straks bootjes onder De Stadskamer door zien varen. 

Bedoeling is nu om het restant van de Catharijnesingel waar nog geen water in staat nu in één keer open te stellen. ,,De werkvolgorde is aangepast om geen vertraging op te lopen”, motiveert een woordvoerder van de gemeente Utrecht het besluit. ,,De tunnelbak ten zuiden van de Marga Klompébrug is nu als eerste gesloopt. De sloop van de tunnelbak aan de noordzijde van de brug is onlangs begonnen. Hierna brengen we over het gehele traject eerst de damwanden aan. Vervolgens ontgraven we het gehele nieuwe singeldeel.”

Parkachtige omgeving

Half 2020 moet het complete zandbed weg zijn, waarna eind van dat jaar in een parkachtige omgeving met wandelpaden weer 20 meter breed water moet stromen. Dat gebeurt op de plek waar eind jaren 60 van de vorige eeuw het water juist werd gedempt, om de komst van rijbanen voor autoverkeer mogelijk te maken.

Het nieuwe deel van de Catharijnesingel waar nog water moet gaan stromen, is grofweg 600 meter lang. Sinds 2015 loopt het water weer vanaf de Weerdsingel tot aan Vredenburg, sinds juli 2016 tot bij TivoliVredenburg voor de deur.

Meer lezen over het in ere herstellen van de Catharijnesingel? Klik dan hier!

Volledig scherm
Water in de Catahrijnesingel loopt momenteel tot aan De Stadskamer. © Angeliek de Jonge