De trap die leidt naar de wijk Duivenhorst.
Volledig scherm
De trap die leidt naar de wijk Duivenhorst. © AD

Bouw van hek dat patiënten uit woonwijk Den Dolder moet weren, opnieuw uitgesteld

De bouw van een 2 meter hoog hek om te voorkomen dat (psychiatrische) patiënten door de wijk Duivenhorst in Den Dolder lopen, is opnieuw uitgesteld. Het college van burgemeester en wethouders van Zeist neemt hierover dit jaar geen besluit meer.

Afgelopen zomer maakte de gemeente bekend de kortste route voor de patiënten van de klinieken op het Willem Arntszterrein naar het centrum en richting station Den Dolder af te willen sluiten. Dit kan door een hek te plaatsen bij de trap die naar Duivenhorst leidt. De maatregel volgt op overlast en meerdere incidenten in de wijk.  

Begin september stelde het college van burgemeester en wethouders een besluit over plaatsing van het hek al met zes weken uit omdat er meer tijd nodig was voor een zorgvuldige afweging. Het nieuwe uitstel is voor drie maanden. ,,Een doordacht besluit vraagt om een bezonken oordeel. Daar neemt de gemeente de tijd voor.’’

Commotie

Het uitstel heeft mede te maken met de commotie die is ontstaan toen bekend werd dat er een hek zou worden geplaatst bij de wijk Duivenhorst. Er wordt getwijfeld aan de effectiviteit van de afscheiding en een aantal bewoners van Den Dolder vindt dat de gemeente met hek discrimineert. De cliëntenraden van de instellingen Fivoor en Altrecht vinden de afscheiding ‘stigmatiserend’ en ‘gebaseerd op incidentele overlast’. 

Een groepje voor- en tegenstanders van het hek gaat met elkaar om de tafel zitten om te kijken of ze nader tot elkaar kunnen komen. De gemeente is op de hoogte van deze gesprekken. Door het besluit over het hek opnieuw uit te stellen, lijkt de gemeente de bewoners de kans te willen geven er samen uit te komen.

Anne Faber

Sinds de moord op de jonge Utrechtse vrouw Anne Faber door Michael P., die behandeld werd in een kliniek in Den Dolder, zijn tal van maatregelen in het dorp genomen om het gevoel van onveiligheid bij bewoners weg te nemen. Het voornemen om  Duivenhorst met een hek af te sluiten, maakt daar onderdeel van uit. 

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.