Volledig scherm
Het jaarlijkse bouwdorp in Culemborg © Martin Smaling

Bouwdorp Culemborg zet beveiliger in om hout te bewaken

Een set felle bouwlampen en de permanente aanwezigheid van een beveiliger moeten ervoor zorgen dat het jaarlijkse bouwdorp in Culemborg dinsdag probleemloos van start gaat. Vorig jaar werd het kindertimmerfestijn kort voor de start opgeschrikt door een brand die vrijwel de hele houtvoorraad verwoestte.

Stichting Bouwdorp Culemborg neemt geen enkel risico meer. Als maandag het terrein aan de Eemweg - pal naast de spoorlijn - is ingericht, wordt de berg hout geen moment uit het oog verloren. ,,Wanneer wij ‘s avonds weg zijn, is er een beveiliger en die blijft net zo lang tot wij het de volgende dag weer overnemen’', zegt Ron Wentink, bestuurslid en verantwoordelijk voor het hout.

Ook hij werd vorig jaar onaangenaam verrast toen ‘s nachts rond 03.30 uur de houtstapel in lichterlaaie stond. Ongetwijfeld aangestoken, maar de dader is nooit achterhaald. ,,We willen voorkomen dat er dit jaar weer 180 kinderen met een sip gezicht op het terrein staan.’'

Het verhaal van de brand verspreidde zich nog sneller dan het vuur en pijlsnel werd een hulpactie in gang gezet. Zelfs dj Domien Verschuuren van 3FM, zijn schoonmoeder woont in Culemborg, droeg zijn steentje bij. Van alle kanten werden pallets aangeboden. Wentink: ,,We raakten 120 kuub hout kwijt, maar kregen 170 kuub terug. Normaal staan er drie containers, maar toen moest ik er twee extra bestellen. Bovendien hebben we nog zeker vier vrachtwagens teruggestuurd. De respons was geweldig.’'

Wederopstanding

Het bouwdorp, bestemd voor kinderen van 8 tot 12 jaar, bestaat in deze vorm sinds 2007. Het is een eigentijdse wederopstanding van de jeugdvakantieweek die in de vorige eeuw in de boomgaard bij de Oostersingel werd gehouden. ELKwelzijn nam het initiatief voor de terugkeer. Toen de welzijnsorganisatie zich na enkele edities terugtrok, zetten enkele vrijwilligers onder de naam stichting Bouwdorp Culemborg het jaarlijkse vakantiespektakel voort.

Wentink (33) begint aan zijn vierde jaar als vrijwilliger. ,,Je maakt dagen van wel vijftien uur, maar het plezier dat de kinderen eraan beleven is onbetaalbaar.’' Naast de zes bestuursleden zijn er op de bouwdagen ruim vijftig vrijwilligers in touw.