Volledig scherm
De bouwkavels aan de Dolderseweg grenzen aan de voormalige vliegbasis Soesterberg. © Buijs Regiomakelaars

Bouwkavel-rel: CDA-gedeputeerde wankelt na vernietigend rapport

UpdateMirjam Maasdam is haar politieke leven als CDA-gedeputeerde van de provincie Utrecht niet langer zeker. De voltallige oppositie vindt dat de bestuurder de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen na de publicatie van ‘een snoeihard rapport met vernietigende conclusies’ over de verkoop van kavels bouwgrond op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Volledig scherm
CDA-gedeputeerde Mirjam Maasdam © Provincie Utrecht

De partijen rekenen het de gedeputeerde vooral zwaar aan dat ze Provinciale Staten onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd. ,,Als je dit rapport om je oren krijgt, denk ik niet dat het nog nodig is dat iemand tegen je zegt dat je op moet stappen’’, zegt PVV-leider René Dercksen. ,,Ze heeft ons volstrekt in de maling genomen. Ze heeft ons opzettelijk op het verkeerde been gezet door stukken uit de brief van advocaat weg te knippen en er zelf wat bij te zetten. Dat is misleiding en oplichting.’’

Ook fractievoorzitter Arne Schaddelee van de ChristenUnie oordeelt dat de positie van Maasdam niet meer is te handhaven. ,,Dit lijkt mij een rode kaart. Ze heeft niet per ongeluk de Staten verkeerd geïnformeerd, maar er is sprake van bewust misleiden. Ze heeft zitten rommelen in een juridisch advies van huisadvocaat Van Benthem en Keulen. Dat raakt direct aan het vertrouwen in deze gedeputeerde. Dat vertrouwen is er dus niet meer.’’

Maasdam laat in een reactie weten geen gehoor te geven aan de oproep van de oppositiepartijen. Integendeel. Ze zegt ‘boos’ te zijn over de uitspraken van de oppositiepartijen. ,,Als je kijkt naar wat er is gebeurd, zijn we altijd open geweest. Er is niet met de brief gerommeld. We hebben zowel de eerste als tweede versie van de brief aan de Staten laten zien.” De gedeputeerde wil zich op 17 december verantwoorden tijdens een Statenvergadering.   

Onprofessioneel

Toch vindt SP-fractievoorzitter Andrea Poppe ook dat dit college op z’n laatste benen loopt. ,,De conclusies van dit rapport zijn niet mals. Onprofessioneel handelen bij de organisatie van de verkoop, onzorgvuldigheid bij de selectie van de makelaar, geen controle op de integriteit van de ingehuurde medewerkers voor het project, enzovoort. Het provinciebestuur is een rommeltje en we zien geen enkele inzet aan die kant om dat te verbeteren. De SP is er wel klaar mee.’’

Volgens de partijen is bovendien de parallel met het ‘debacle’ rond de Uithoflijn onmiskenbaar. Begin dit jaar bleek er uit onderzoek dat ook bij de aanleg van de Uithoflijn, een gezamenlijk project met de gemeente Utrecht, een totaal gebrek aan regie heerst bij de provincie. De tramlijn kost 102 miljoen euro meer dan begroot en is al meerdere keren vertraagd. VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek stapte afgelopen februari op naar aanleiding van het debacle.

Quote

Het provincie­be­stuur is een rommeltje en we zien geen enkele inzet aan die kant om dat te verbeteren

Andrea Poppe (SP)

Kritisch rapport

Volgende week dinsdag wordt er een nieuw kritisch rapport gepresenteerd over de tramlijn. De partijen binnen de coalitie van GroenLinks, D66, VVD en het CDA lijken elkaar in de houdgreep te houden. In de wandelgangen wordt gezegd dat VVD, D66 en GroenLinks Maasdam de hand boven het hoofd willen houden, zodat zij op hun beurt worden ‘gedekt’ als het rapport over de Uithoflijn naar buiten komt. Op dit dossier is zowel een VVD- als GroenLinks-gedeputeerde verantwoordelijk.

De oppositie dient waarschijnlijk tijdens het statendebat op 17 december een motie van wantrouwen in tegen de gedeputeerde. Maasdam zegt de conclusies en aanbevelingen van het rapport te onderschrijven en zij erkent dat er sprake was van een ‘moeizame informatievoorziening’ vanuit de provinciale organisatie naar de rekenkamer.