Volledig scherm
Kerstknuffels voor de ernstig zieke rode beuk bij het Wilhelminapark. © Angeliek de Jonge

Buurt in rouw om 170 jaar oude doodzieke boom: Utrechters hangen knuffels en kerstversiering op

De stervende rode beuk bij het Rosarium in het Wilhelminapark in Utrecht lijkt een soort bedevaartsoord te worden voor mensen met dierbare herinneringen aan de boom. Aan het hek, dat rondom de beuk is geplaatst, zijn kerstknuffels, een hart van klimop en feestversiering opgehangen.

Utrechters krijgen langer de tijd om afscheid te nemen van de monumentale beuk. Op z’n vroegst wordt de 170 oude boom in januari 2020 gekapt. De vergunningsprocedure om de boom te vellen loopt nog tot 20 december. Vooralsnog zijn er geen bezwaren tegen de kap.

Op de Faceboekpagina van de rode beuk wordt opgeroepen het hek te versieren. Fotografe Wieke Eefting, maakster van het herinneringsboek Beukenbloed, en haar uitgever Margreet van Heel, gaan komende woensdag geplastificeerde krantenartikelen uit het boek, die te lezen zijn op een rood stoffen hart, ophangen aan het hek. Het is de bedoeling dat betrokkenen vlak voor de kap een keertje bijeenkomen om samen afscheid te nemen, zegt Eefting.

Eerste kus

De boom is enorm geliefd in de stad. Er zijn verhalen van geliefden die elkaar voor het eerst gekust hebben onder de boom. Ook zijn onder de beuk huwelijksaanzoeken gedaan. De beuk is daarnaast het vertrek- en aankomstpunt van hardloop- en wandelclubs.

Boomexpert Frank van den Brink, die al vier jaar met grote toewijding de boom in leven heeft proberen te houden, hoopt dat de kapvergunning op 20 december kan worden afgegeven. ,,Als er bezwaar komt, krijg je een beroepsprocedure en duurt alles weer langer. Ik verwacht overigens niet dat de boom, die in feite een bruine beuk is, maar in de volksmond rode beuk genoemd wordt, dit jaar wordt geveld. Januari 2020 is realistischer.’’

In september bleek dat de ernstig zieke boom bij de rotonde aan de Emmalaan niet langer te redden was. Agressieve parasitaire zwammen en schimmels tastten al langer de gezondheid aan. In de afgelopen jaren ging de boom snel achteruit, ondanks intensieve behandelingen met onder andere compostthee en het middel biochar. De gemeente liet uit veiligheidsoverwegingen hekken rondom de boom plaatsen, omdat de kans bestaat dat zware takken afbreken door de houtrot.

Nieuwe beuk

Op een boomkwekerij in de provincie Noord-Brabant staat inmiddels een vervanger. ,,We zijn al vier jaar bezig met het prepareren van een nieuwe rode beuk. Die beuk is inmiddels al 20 meter hoog en heeft een stamdoorsnede van 43 centimeter. De boom weegt twaalf ton en is geschikt om hier te plaatsen. Als de grond van de oude beuk is ververst, kan deze nieuwe boom hiernaartoe worden vervoerd met een dieplader’’, verwacht Van den Brink, die hoopt dat de nieuwe boom in januari geplant kan worden.