Volledig scherm
Varkens bij een varkenshouderij. © ANP

Buurt wil dat Heuvelrug twee Leersumse varkensboeren uitkoopt

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet twee varkensboeren in Leersum uitkopen. De twee bedrijven zorgen al jaren voor stank- en geluidsoverlast. Daar moet snel een einde aan komen. Dat stelt het Bewonerscomité Leersum Zuid in twee brieven aan het gemeentebestuur en de raad.

Om de uitstoot van stikstof te beperken moeten veehouderijen sluiten of verkleind worden, is de wens van het kabinet in Den Haag. De provincie Utrecht heeft geld beschikbaar gesteld voor de omvorming van intensieve veehouderij naar natuur. 

Het bewonerscomité grijpt dat aan voor een voorstel om de twee agrariërs uit te kopen. De gemeente moet in gesprek gaan met de ondernemers. ,,Wij begrijpen dat een en ander gevoelig ligt en dat dit soort zaken lastig zijn, maar nu is meer dan ooit duidelijk dat er wat moet gebeuren voor het milieu, voor onze natuur en voor de leefomgeving van inwoners van Leersum. Ook de inwoners willen leven in een gezonde omgeving. Het leefgenot van honderden burgers zou groter ingeschat moeten worden dan het financiële en emotionele belang van een tweetal veehouders‘’, schrijft het comité in een brief.

Stank

In een tweede brief van het buurtcomité, ook deze week bij de gemeente afgeleverd, worden de woorden van de eerste brief nog eens onderstreept en de klachten op een rij gezet. Al jaren klagen omwonenden over de stank en geluidsoverlast. ,,De overlast is de afgelopen jaren echt toegenomen. Er is helaas nog steeds niets gedaan aan deze overlast”, schrijft het comité. ,,Bewoners zijn moe en murw geworden omdat er niets gebeurt. Omdat er toch niets lijkt te veranderen klagen niet alle bewoners meer.”

Het comité is dan wel moegestreden, ze gaat wel door met de strijd. ,,Want de klachten zijn nog onverminderd actueel. Iedere dag ruiken wij de veehouderijen. De stank is vaak enorm en intens en wordt onhoudbaar. Ook als het waait of regent is de stankoverlast aanwezig. Dit is niet langer aanvaardbaar.”