Volledig scherm
House Modernes, zoals het er in 2021 uit komt te zien. © Foto Syntrus Achmea

Complexe sloop en renovatie warenhuis De Planeet van start

Op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat is de sloop en renovatie van het voormalige warenhuis De Planeet begonnen. Een bouwkraan is op het dak geplaatst. Het wordt vanwege de ligging, midden in het winkelgebied, een complexe verbouwing. 

In de loop van 2021 verrijst hier House Modernes. Een verwijzing naar het warenhuis Galeries Modernes dat hier tientallen jaren in de binnenstad van Utrecht zat. Het pand heeft na de verbouwing ruim twaalfduizend vierkante meters aan winkels, horeca en kantoorruimte. 

Heilijgers Bouw uit Amersfoort, verantwoordelijk voor de ‘revitalisatie’ van het gebouw, spreekt van een zeer complexe operatie. De komende maanden wordt gewerkt aan sloop, het bouwen van gevelsteigers en het plaatsen van een bouwketen boven de werf aan de Oudegracht.  

House Modernes is straks een optimaal duurzaam gebouw. Materialen blijven tijdens de sloop gespaard voor hergebruik. Het dak en de dichte gevels krijgen hoogwaardige isolatie, de kozijnen en puien worden voorzien van hoogrendementsglas en de installatie is gasloos en aangesloten op het warmtenet. Het gebouw uit 1941 voldoet dan aan het hoogst denkbare energielabel A.

Op de begane grond en eerste etage komen winkels. Daarboven is kantoorruimte verdeeld over zes lagen met een totale oppervlakte van 7.370 vierkante meter. In de kelder is ruimte voor een openbare fietsenstalling van circa 1.420 vierkante meter. Tot slot komt de -2 kelder horeca en mogelijk ook fitness. Deze ruimte staat straks in verbindingen met vier werfkelders aan de Oudegrachtzijde.

Volledig scherm
De sloop en renovatie van De Planeet is begonnen. © Foto AD