Foto ter illustratie. Inrekening van een coronahoester.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Inrekening van een coronahoester. © Ricardo Smit

‘Coronadreigers’ voor de rechter in Utrecht: ‘Agenten en winkelpersoneel verdienen bescherming en respect’

Opnieuw staan woensdag verschillende verdachten voor de rechter in Utrecht omdat zij gedreigd hebben mensen te besmetten met corona. Onder meer agenten waren het doelwit, evenals winkelpersoneel.

Drie verdachten moeten voor de politierechter verschijnen voor vergrijpen in Maarssen en Utrecht. Zij kunnen rekenen op forse strafeisen, want het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd stevig op te treden tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis. 

Gevangenisstraffen

,,Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen”, waarschuwde Gerrit van der Burg eerder deze maand als voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het OM berecht de verdachten via snelrecht: de verdachten verschijnen binnen veertien dagen voor de rechter. 

,,Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen, zoals politie en winkelpersoneel. Zij verdienen onze bescherming en respect.” Onvoorwaardelijke gevangenisstraffen dreigen, die kunnen oplopen tot enkele maanden.

Celstraf

Deze maand legde de politierechter in Den Haag al tien weken celstraf op aan een man, die expres agenten in het gezicht hoestte en zei het coronavirus te hebben. Ook in Utrecht werden twee mensen veroordeeld tot vier weken celstraf en 40 uur werkstraf.