Volledig scherm
Zwembad De Waterlinie. © Smaling Martin

Culemborg stemt voor reddingsplan: gloednieuw zwembad blijft open

Zwemmers in Culemborg kunnen opgelucht ademhalen. Hun fonkelnieuwe zwembad De Waterlinie blijft open. De gemeenteraad wierp gistergavond geheel volgens verwachting de benodigde reddingsboei.

De Stichting Zwembad Culemborg, eigenaar van De Waterlinie, kan flinke eenmalige subsidie van 118.000 euro en een bescheiden verhoging van de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage tegemoet zien. Bovendien hoeft niet meer gespaard te worden voor groot onderhoud dat na tien jaar onvermijdelijk is. De exploitatie komt in handen van Optisport, een organisatie die gespecialiseerd is in het runnen van zwembaden en andere sportaccommodaties.

Reddingsplan

Een bijna tweederde meerderheid van de gemeenteraad van GroenLinks, Culemborg van Nu, Culemborg centraal, CDA en D66 stemde in met het voorstel akkoord te gaan met het reddingsplan dat het zwembadbestuur de laatste weken opstelde.Dat had daar op 20 juni een maand de tijd voor gekregen.

Was het plan afgewezen dan was het zwembad zonder extra steun failliet gegaan. De gemeente had dan kunnen opdraaien voor de lening van 4,7 miljoen euro waarvoor zij garant staat. Ook liep de gemeente dan kans op een BTW-naheffing van 600.000 euro, voor een gesloten zwembad. Culemborgers zouden vervolgens in Geldermalsen of Vianen moeten gaan zwemmen.

Onderhoud

VVD-fractievoorzitter Braam noemde het voorgelegde plan niet fout, maar met teveel risico’s omgeven. Hij hekelde vooral het loslaten van de reservering van 50.000 euro voor groot onderhoud. Hij bepleitte die verantwoordelijkheid at in eerste instantie toch bij het zwembadbestuur te laten. Hij kreeg daarvoor geen steun. De andere fracties in de raad willen een apart plan bedenken om het onderhoud dat over tien jaar nodig is te financieren. ,,Die 50.000 euro wordt nu gewoon genegeerd”, aldus Braam.

Fractievoorzitter Daniël Jumelet van de ChristenUnie waarschuwde ervoor dat het zwembadbestuur met haar keuze voor Optisport als exploitant misschien te har van stapel is gelopen. Volgens Jumelet overwegen concurrenten van Optisport een rechtszaak aan te spannen omdat zij geen kans gekregen hebben mee te dingen naar de exploitatie.

Volgens de voorman van de ChristenUnie is het beter het zwembad formeel aan te besteden zodat alle gegadigden een kans krijgen. Dat moet volgens hem binnen drie tot zes maanden te organiseren zijn. Het geschetste risico op juridisch getouwtrek rond De Waterlinie weerhield een ruime meerderheid van de Culemborgse raad er niet van het voorstel toch te steunen.