Volledig scherm
PREMIUM
Culemborger Joost Váhl met zijn kunstwerken. © William Hoogteyling

Culemborgse Joost Váhl (80) exposeert kunstige mozaïeken van vondsten

Hij noemt ze Dames van Caetshage. En Bleekgezichten. Op stadsboerderij Caetshage in Culemborg hangen sinds kort kunstige mozaïeken die oud-stedenbouwkundige Joost Váhl (80) maakte van spullen die hij er in de grond vond. Het is voor het eerst dat de buitenwacht ze mag zien. Tot voor kort hield hij zijn creaties voor zichzelf.

Zo’n mozaïek is kunst en geschiedenis in één. De spullen prikkelen de verbeelding, zowel hoe ze zijn neergelegd als wat de herkomst is. En het gaat echt om de meest uiteenlopende vondsten. Flessendoppen, ijzeren nagels, eierkool, medisch glas, binnenwerk van een klok, duivenringen, pijpenkoppen en een slechts enkele millimeters groot drukkerscliché met daarop – in spiegelschrift – de tekst ‘Zwoele romantiek’, het is een fractie van wat hij alleen al op het terrein waar nu Caetshage is, in zijn zakken heeft gestopt. 

  1. Utrechter mag op Olympische Spelen in Tokio zand leveren voor paardensporten: ‘Stukje Utrechtse glorie in Tokio’
    PREMIUM

    Utrechter mag op Olympische Spelen in Tokio zand leveren voor paarden­spor­ten: ‘Stukje Utrechtse glorie in Tokio’

    Een jaar voor de start van de Olympische Spelen in Tokio heeft Utrechter Ben Agterberg al zijn eerste prijs binnen. De zandbodems van zijn bedrijf De Grondslag zijn de afgelopen week in Tokio door de organisatie en twintig topruiters getest en goed bevonden voor alle paardensportonderdelen tijdens de Spelen. ,,Ik ben ontzettend blij en opgelucht’’, reageert Agterberg kort na zijn terugkeer uit Japan. ,,Dit is de kroon op mijn werk.’’