Een sfeervolle foto van een schaatsende menigte op een bevroren Stadsbuitengracht bij de Tolsteegsingel, net na de Tweede Wereldoorlog. Foto uit de door de hack niet bereikbare beeldbank van Het Utrechts Archief.
Volledig scherm
PREMIUM
Een sfeervolle foto van een schaatsende menigte op een bevroren Stadsbuitengracht bij de Tolsteegsingel, net na de Tweede Wereldoorlog. Foto uit de door de hack niet bereikbare beeldbank van Het Utrechts Archief. © Het Utrechts Archief/F.F. van der Werf

Cyberaanval op Utrechts Archief: botte pech, maar wel mogelijk tienduizenden euro’s schade

Waarschijnlijk door botte pech is Het Utrechts Archief slachtoffer geworden van een onbesuisde cyberaanval. Sinds 11 maart is het online archief vergrendeld. De server met daarop zo’n zeven miljoen gescande kopieën van de originele collectie is door de gijzelsoftware onbereikbaar. De schade van de onopzettelijke actie loopt wellicht in de tienduizenden euro’s.

 1. Hoe dit drankje van drie vrienden de regio verovert: ‘Iemand wilde 150 flessen, maar we hadden geen voorraad’
  PREMIUM

  Hoe dit drankje van drie vrienden de regio verovert: ‘Iemand wilde 150 flessen, maar we hadden geen voorraad’

  Zelf hadden ze er nauwelijks op durven hopen dat het zo goed zou uitpakken wat ze aan de keukentafel hadden gemaakt. Het is niet zoals Delano wel eens meemaakte in zijn horecawerk: met de nasmaak van afwasmiddel. En niet bomvol suiker, zoals de fabrieksversies. Maar zacht en citroenig, zoals een goede limoncello zou moeten zijn. En daarmee beginnen de Local Legends Zeist en omstreken te veroveren.
 1. Opnieuw veel doden na luchtaanvallen op Gaza: paus roept op tot wapenstilstand
  Play

  Opnieuw veel doden na luchtaan­val­len op Gaza: paus roept op tot wapenstil­stand

 2. Pro-Palestijnse demonstratie in Nijmegen: 'Free free Palestine'
  Play

  Pro-Palestijn­se demonstra­tie in Nijmegen: 'Free free Palestine'