Volledig scherm
De politie heeft beelden vrijgegeven van de brandstichters in Veenendaal. © Politie

Daders reeks incidenten Veenendaal op camera, ondanks tipgeld nog geen aanhoudingen verricht

De mannen die verantwoordelijk zijn voor een serie incidenten in Veenendaal zijn op beeld vastgelegd. De politie heeft deze beelden van bewakingscamera's vrijgegeven, om hen zo snel mogelijk te kunnen achterhalen. 

De gouden tip die leidt naar aanhouding van een of meer verdachten is het Openbaar Ministerie 15.000 euro waard. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor een hele serie incidenten: beschietingen, bedreigingen en brandstichting met een molotovcocktail. De beloning is uitgeloofd vanwege het gevaar voor de omgeving bij en de grote impact van de gebeurtenissen. 

Reeks

De reeks incidenten begon in april 2018 en liep door tot deze maand. De daders lijken het daarbij vooral gemunt te hebben op café Het Dak van de Markt, waar na eerdere beschietingen begin deze maand ook een handgranaat werd achtergelaten. 

Sinds september vonden rond het café ook meerdere bedreigingen plaats. Zo werd midden september een molotovcocktail door de ruit van het café gegooid, ruim een week later hing aan de deur een plastic tas met een handgranaat. Het café is door burgemeester Gert-Jan Kats op 3 oktober tijdelijk gesloten en mag in principe vrijdag weer open.

Intimidatiepogingen

De intimidatiepogingen blijven niet beperkt tot het café. Een bestelbus van het lachgasbedrijf van de uitbater van het café werd onlangs in brand gestoken. In de ijssalon van zijn broer werd brand gesticht. En ook bij ijssalon Puur is brand gesticht, net zoals bij De Cultuurfabriek een verdacht pakket werd gevonden. Bij deze laatste incidenten werd familie van Tamminga getroffen. 

Volledig scherm
De politie heeft beelden vrijgegeven van de brandstichters in Veenendaal. © Politie

Het politieonderzoek heeft tot dusver nog geen aanhouding opgeleverd. Hoeveel tips tot nu toe zijn binnengekomen over de zaken kan een woordvoerster op dit moment niet zeggen. Eerder zei eigenaar Sytse Tamminga van café Het Dak van de Markt: ,,Hier zit ik natuurlijk niet op te wachten. Hetzelfde riedeltje herhaalt zich steeds. Ik heb geen idee wie hierachter zit, echt niet. Wist ik dat, dan was het niet gebeurd.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.