Volledig scherm
De politie grijpt in bij een eerdere demonstratie van Pegida in Utrecht. © ANP

Demonstratie van Pegida bij Utrechtse moskee mag doorgaan

Pegida Nederland mag op 16 januari demonstreren bij moskee Abi Bakr Essaddik in de Utrechtse wijk Zuilen. Dat laat de gemeente weten.

De organisatie is tegen islamisering in Nederland en heeft al vaker in Utrecht geprotesteerd. Toen werd het grimmig en beëindigde de burgemeester het protest. Later werden twee tegendemonstranten gearresteerd.

Voor een demonstratie is geen vergunning nodig, maar het moet wel worden gemeld bij de gemeente. Burgemeester Van Zanen heeft officieel ‘kennisgegeven’, wat betekent dat Pegida aanstaande woensdag mag demonstreren. 

Een burgemeester is wel gemachtigd een demonstratie te verbieden, alleen Van Zanen ziet hier geen reden voor. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    vrijdag 18 januari

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Hij verrees de afgelopen dagen al in de Catharijnesingel pal tegenover TivoliVredenburg, maar vanavond wordt de plastic walvis Skycraper pas officieel onthuld. Dit gebeurt om 17.30 uur door locoburgemeester Victor Everhardt. Rondom de onthulling worden in TivoliVreden ook een aantal korte presentaties gegeven, onder andere door Jason Klimoski, de New Yorkse architect die Skyscraper bedacht. De elf meter lange walvis moet aandacht vragen voor de plastic soep in de oceanen. De kratten en jerrycans waarvan Skyscraper is gemaakt zijn gevonden op de stranden van Hawaï, New York en België. De walvis is de komende zes maanden nog te zien in Utrecht.