Deze 7 Utrechters hebben een standbeeld en dit is waarom
IndebuurtIn Utrecht staan allerlei standbeelden van bekende Utrechters van vroeger. Maar, wie zijn deze mensen en waarom hebben ze een standbeeld verdiend? We hebben het voor je uitgezocht en zeven bekende Utrechters op een rijtje gezet.
Jan van Nassau - Domplein
Dit standbeeld ken je sowieso - het staat midden op het Domplein - maar grote kans dat je er nooit echt goed op gelet hebt. Het is Graaf Jan van Nassau, de oudste broer van Willem van Oranje. De graaf had een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Unie van Utrecht in 1579. Op 23 januari van dat jaar werd deze Unie gesloten in de kapittelzaal van de Domkerk en onder andere Jan van Nassau zette zijn handtekening onder het belangrijke papier. De bronzen versie van de graaf op het Domplein heeft het papier ook vast, in zijn linkerhand. Waarom de Unie van Utrecht zo belangrijk was? Het wordt beschouwd als de grondslag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en daarom ook van de huidige Nederlandse staat.
Sint Willibrordus - Janskerkhof
De man op het paard op het Janskerkhof in Utrecht, is Willibrord. Deze beste man leefde van (omstreeks) 658 tot 739 en hij was de allereerste bisschop van Utrecht. Willibrord heeft tijdens zijn leven veel betekend voor het katholieke geloof en na zijn dood werd hij dan ook heilig verklaard. Een van de hoogtepunten uit de ‘carrière’ van Willibrord, is dat hij twee kerken bouwde op de plek waar je nu het Domplein vindt.
Sint Martinus (Sint Maarten) - St. Martinushof
Natúúrlijk is er in Utrecht ook een standbeeld van Sint Maarten, de patroonheilige van de Domstad. Je vindt het beeld op het St. Martinushof bij de Sint-Martinuskerk, jaja, allemaal vernoemd naar deze bisschop van de stad Tours. Ieder jaar op 11 november vieren we in Utrecht Sint Maarten. Er is dan een feestelijke optocht en kinderen gaan zingend langs de deuren. Waarom we deze feestdag zo uitgebreid vieren in Utrecht? En wie Sint Maarten precies was? Dat verhaal is veel te lang om hier uit te leggen, maar lees het hier nog eens rustig na.
Anton Geesink - Jacobskerkhof
In Wijk C, op het Jacobskerkhof, staat een standbeeld van de Utrechtse judoka Anton Geesink. Deze topsportman won heel wat Europese judotitels, werd twee keer wereldkampioen en werd maar liefst vier keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Geesink werd geboren in Wijk C en woonde jarenlang boven zijn eigen judoschool in de - jawel - Anton Geesinkstraat.
Trijn van Leemput - Zandbrug, Oudegracht
Trijn van Leemput was een verzetsheldin in de Tachtigjarige Oorlog. Er gaan verhalen dat ze in 1577 een grote groep vrouwen optrommelde om kasteel Vredenburg te molesteren. Waarom? Dat kasteel was lange tijd in handen van de Spanjaarden. Toen die bezetters eindelijk verdreven waren, wilden de Utrechters dat het Vredenburg werd gesloopt. Maar de Staten van Utrecht waren daar fel op tegen. Onder leiding van Trijn namen de vrouwen het heft in eigen hand en gingen ze het kasteel met bijlen, hamers en houwelen te lijf.
De Utrechtse carnavalsvereniging (ja heus, die bestaat) wilde deze krachtige dame maar al te graag als beschermvrouwe. En zo komt het dat Utrecht tijdens carnaval de naam Leemput krijgt. Ieder jaar wordt er tijdens carnaval een bloemenkrans om de nek van het standbeeld van Trijn aan de Oudegracht gehangen.
Biru - Agnietenstraat / Abstederbrug
Grote kans dat je er al heel vaak bent langsgelopen: het beeld van de chowchow-hond bij de Servaasbrug. Misschien heb je zelfs weleens een aai over zijn bronzen bol gegeven. Biru was de hond van de Utrechtse kunstenaar Joop Hekman. Joop woonde aan de Agnietenstraat en liep regelmatig met zijn chowchow Biru langs het water. En was Joop binnen, dan was Biru vaak buiten en lag hij te slapen in het plantsoentje tegenover de Agnietenstraat. Biru was een bekende Utrechtse hond, dus. Voor zijn 75e verjaardag, in 1997, kreeg Joop een bijzonder cadeau: zijn inmiddels overleden hond Biru terug bij de Servaasbrug, op de plek waar hij altijd lag te slapen.
Herman Berkien - Ledig Erf
Waar we de Utrechtse cabaretier en zanger Herman Berkien van kennen? Van het nummer Utereg me stadsie, natuurlijk! In Utrechts dialect zingt Herman in dit nummer over zijn liefde voor de stad. De zanger schreef nog veel meer liedjes in het plat Utrechts. Ook had hij een eigen theater in de stad: het Mirliton Theater in winkelcentrum Hoog Catharijne. Tijdens de verbouwing van Hoog Catharijne is dit legendarische theater helaas gesloopt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMleuke buren
In dit studentenhuis gaat het er anders aan toe: ‘Als iemand niet lekker in z’n vel zit, bidden we’
Wekelijks vertellen buren hoe ze lief en leed met elkaar delen. Deze keer Linet Engberts (22) en Marijn Tingen (22) -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMmet video/update
Frustratie bij FC Utrecht-aanhang: vernielingen in stadion en confrontatie met politie na duel met Vitesse
ARNHEM - Supporters van FC Utrecht hebben zondagavond na de wedstrijd tegen Vitesse vernielingen aangericht in het uitvak van GelreDome. Buiten bij het stadion kwam het vervolgens tot een treffen met de mobiele eenheid toen een deel van de meegereisde aanhangers wilde uitbreken.
-
Utrechtse politie heeft dit weekend wéér de handen vol aan winkeldieven en zakkenrollers
De Utrechtse politie heeft dit weekend in de binnenstad weer de handen vol gehad aan winkeldieven en zakkenrollers. Maar liefst vijf winkeldieven en vijf zakkenrollers werden in hun kraag gevat. -
PREMIUM
Dit verzorgingshuis gaat terug naar de jaren 60: ‘Een stuk bloot been was taboe in die tijd’
De ras-IJsselsteinse Annie van der Griend-Van Doorn (88) kreeg het rooms-katholieke geloof met de paplepel ingegoten. De cirkel was daarom rond toen ze 16 maanden geleden samen met haar man terechtkwam in het van oorsprong katholieke verzorgingshuis Mariënstein aan de Benschopperstraat in IJsselstein, dat deze maand het 60-jarig bestaan viert. -
Ook Stichtse Vecht pakt huisjesmelkers aan: wie huis koopt tot 440.000 euro moet er zelf gaan wonen
Na onder meer Utrecht, Lopik en Zeist, wil ook de gemeente Stichtse Vecht ervoor zorgen dat starters en doorstromers meer kans maken op een betaalbare woning. Een zogenaamde opkoopbescherming moet daarvoor zorgen.