Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Dieven prikken bloed en pikken geld van Utrechtse ouderen: ‘Onze mond valt open’

Bizar maar waar: er zijn jongeren actief in Utrecht die bij bejaarden bloed prikken en ondertussen hun huizen leegroven. Zij vermommen zich als verplegers en weten zo hun weg naar binnen te vinden. De buit: bijna drieduizend euro, een rollator en zelfs een kluis.

De bloedprikdieven sloegen volgens de politie voor het eerst toe op 14 en 20 oktober in de Utrechtse wijk Overvecht. Ze gingen heel geraffineerd te werk. Een stel drukte bij deze huizen op de deurbel, hield een praatje dat ze van de apotheek of het ziekenhuis waren en bloed wilden afnemen. Dat deden ze ook daadwerkelijk, via een vingerprik. Of er schone naalden werden gebruikt, is niet bekend. De dieven namen bij één van deze slachtoffers in ieder geval 360 euro contant geld mee en een pinpas, waar ze bijna 2600 euro mee uit de muur trokken.

Gisteren meldde zich nog een geval bij de politie. Deze keer was het raak in de wijk Kanaleneiland. De daders kwamen steeds in stellen. Het ene slachtoffer had een jongeman en –vrouw aan de deur, het andere had twee jonge vrouwen voor zich. Van dat laatste koppel is er een duidelijk signalement. Allebei waren ze 20 tot 22 jaar oud, tussen de 1.60 en 1.65 meter groot en lichtgetint. Ze hadden daarnaast halflang donker haar en spraken accentloos Nederlands.

Gesprek van de dag

In Utrecht is deze brutale babbeltruc het gesprek van de dag. In winkelcentrum Overvecht heeft bijna iedereen er wel iets over gehoord. Ook Ali (77) en Nijl (79). Beiden vertellen zeer beducht te zijn voor babbeltrucs, maar bang zijn ze niet. ,,Wij hoeven niet beschermd te worden, hoor. Dat doen we zelf wel.” Nijl heeft een beugel op de deur en een schep ernaast om eventuele indringers een oplawaai te verkopen. ,,Als ik het niet vertrouw, kijk ik eerst door het raampje van de voordeur of doe ik de deur op een kiertje. ”

Ali heeft al veel verhalen van vriendinnen gehoord over babbeltrucs en heeft geregeld de thuiszorg over de vloer. Zij kan zich niet voorstellen dat ze zomaar door een onbekende bloed zou laten prikken. ,,Je moet altijd eerst vragen of ze zich willen legitimeren. En als je niemand hebt besteld, doe je niet open.”

Laf

Ouderenpartij 50PLUS vindt deze laffe babbeltruc ‘te gek voor woorden’, zegt woordvoerder Frank Engelman. ,,Je kunt dit niet met droge ogen beschrijven. Het is sowieso verschrikkelijk dat dit soort zaken plaatsvinden. Elke dag valt onze mond open van wat de volgende babbeltruc is, maar als je dan ook nog de zwakkeren van de samenleving uitzoekt én ook nog eens echt bloed afneemt dan ben je wel heel erg. Dit is ons dicht op het hart en hier moeten we rigoureuze maatregelen op nemen.”

Ook ouderenbond ANBO is op z’n zachtst gezegd niet blij met de situatie. Zij vindt de voorvallen ‘schrijnend’. Volgens woordvoerder Bernadette Naber horen zij de afgelopen tijd regelmatig over babbeltrucs, maar die met nepverplegers is nieuw.

Traumatiserend 

,,Dit is wel weer een stapje erger. Mensen komen niet alleen binnen en beroven je, wat op zich al heel erg is, maar nemen ook nog bloed van je af. Dat kan erg traumatiserend zijn. En is het bloedprikken wel met een schone naald gedaan? Ik snap echt niet hoe iemand dit bedenkt. Hoe ver ga je in je criminele activiteiten? Dit is heel heftig. Ons advies luidt: doe meteen aangifte als dit bij jou is gebeurd”, aldus de woordvoerder van ouderenbond ANBO.

Woordvoerder van Saltro, waar veel bloedafnames door worden gedaan, Wim Knol, betreurt de situatie ook, maar volgens hem kunnen ouderen dit soort babbeltrucs voorkomen door een aantal stappen in acht te nemen. ,,Om te beginnen komen onze bloedafnemers nooit spontaan langs. Er is altijd een afspraak gemaakt voor een bepaalde dag. Die vindt nooit ’s avonds of in het weekend plaats. Daarnaast zijn onze medewerkers goed herkenbaar, met een witte jas met blauw en de naam van het bedrijf erop. Ze dragen ook een badge met hun naam en persoonsnummer. Mochten mensen alsnog wantrouwend zijn dan kunnen ze altijd ons informatiecentrum bellen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.