Dit nieuwe systeem moet wachtrijen op de Utrechtse spoedeisende hulp voorkomen
Het is regelmatig zo druk in de vier Utrechtse ziekenhuizen, dat de spoedeisende hulp tijdelijk geen nieuwe patiënten kan opnemen. De ziekenhuizen - Meander Medisch Centrum, St. Antonius Ziekenhuis, UMC Utrecht en het Diakonessenhuis - en de ambulancedienst zijn nu samen gestart met een systeem dat wachtrijen op de spoedeisende hulp moet voorkomen.
Op het moment dat een spoedeisende hulp (SEH) in een ziekenhuis vol is, moeten naderende ambulances met daarin spoedpatiënten uitwijken naar een ander ziekenhuis in de regio. Het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) zal vanaf nu berekenen waar een ambulance het beste naar toe kan rijden. Het systeem berekent dit op basis van actuele gegevens uit de ziekenhuizen en kijkt naar de drukte op de spoedeisende hulp, naar de doorstroom naar de verpleegafdelingen en naar data uit het verleden.
Zo kan er nauwkeuriger voorspeld worden wanneer er ruimte is voor een patiënt. Als een patiënt al bekend is in een bepaald ziekenhuis of specialistische zorg nodig heeft die niet overal te krijgen is, zal deze naar dat ziekenhuis gebracht worden. Het systeem moet wachtrijen op de spoedeisende hulp voorkomen, waardoor patiënten sneller hulp krijgen en ambulances eerder weer beschikbaar zijn.
Twee uur geen nieuwe patiënten
In het St. Antonius Ziekenhuis wordt op dit moment vaker zo'n tijdelijke stop op de spoedeisende hulp afgeroepen dan gebruikelijk. „Er is een grote toestroom van patiënten met een spoedzorgvraag, hoe dat komt weten we niet”, zegt Sandra van Dulmen van het St. Antonius Ziekenhuis. „Op zo'n moment is het zo druk op de spoedeisende hulp dat er geen ruimte en/of capaciteit is voor nóg meer spoedpatiënten.”
Daar komt bij dat spoedpatiënten vaak complexe zorg nodig hebben, wat meer tijd en capaciteit vraagt. En dan niet alleen van de spoedeisende hulp, maar ook van andere afdelingen, waar de patiënt vaak na de spoedzorg naar doorstroomt. „In de rest van het ziekenhuis en in andere zorginstellingen is het ook erg druk, op dit moment onder andere door coronapatiënten, waardoor de doorstroom naar verpleegafdelingen of verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen soms ook vastloopt.”
In sommige gevallen kan een patiënt helaas niet altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis
Dan wordt er met de ambulancedienst en omliggende ziekenhuizen afgesproken dat er op de betreffende spoedeisende hulp maximaal twee uur geen nieuwe patiënt terecht kan. In de regio Utrecht bekijken de ziekenhuizen dagelijks samen hoe de spoedeisendehulp-puzzel gelegd moet worden. „In sommige gevallen kan een patiënt helaas niet altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis”, zegt Sebastian Dingemans van het UMC Utrecht.
Geen reden tot paniek
Ook het Meander Medisch Centrum en het UMC Utrecht zien dat de SEH regelmatig even sluit. „Dat heeft te maken met onze capaciteit in combinatie met het aanbod van patiënten”, zegt Dingemans. In het Diakonessenhuis sluit de afdeling niet vaker dan gebruikelijk, maar zien ze dat de patiënten die er komen, zieker zijn.
„Vanaf de zomer is het drukker dan normaal; we hebben meer patiënten en de patiënten die komen hebben complexere zorg nodig”, zegt Trudy van den Oosten van het Diakonessenhuis. „Of dat te maken heeft met de coronatijd waarin sommige mensen minder snel naar de dokter gingen, weten we niet. We weten wel dat er in de zomer eigenlijk altijd een periode minder patiënten op de SEH komen, maar dat is dit jaar niet zo geweest. Toch is het geen reden tot paniek; het kan goed opgevangen worden in de regio.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Deze jeugdhulpverleners doen het anders, en worden daarvoor door jongeren beloond
Jongeren die zelf in de kou stonden toen ze 18 jaar werden in jeugdzorg, belonen nu hulpverleners die voorkomen dat anderen een soortgelijk lot wacht. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Verpleegkundige UMC Utrecht onterecht weggezet als vaccinscepticus: ‘Dit is volstrekt verzonnen’
Een verpleegkundige die bij het UMC Utrecht werkt, is op sociale media ten onrechte weggezet als corona-scepticus. -
PREMIUMLEUKE BUREN
Als buren Danny en Marjolein een foto ontvangen van de lege picknicktafel rennen ze het huis uit met hapjes
Wekelijks vertellen buren hoe ze lief en leed met elkaar delen. Deze keer Danny van der Meulen (50) en Marjolein de Kruijf (35), buren aan het De Vooysplantsoen in Tuindorp-Oost in Utrecht.
-
PREMIUM7
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Zware botsing tussen auto en politieauto in Amersfoort, agenten naar ziekenhuis gebracht
Twee agenten zijn gewond geraakt bij een botsing op de Nijverheidsweg-Noord in Amersfoort vanochtend omstreeks 07.10 uur. Een politieauto die met spoed onderweg was naar een melding, werd over het hoofd gezien door een automobilist, met een flinke klap als gevolg. -
PREMIUM
Frank uit Werkhoven zag loods in vlammen opgaan: ‘Maar blij dat we nog een dak boven ons hoofd hebben’
Frank van Echtelt (40) uit Werkhoven zat dinsdagavond rustig met zijn gezin te eten, toen er ineens op zijn deur werd geklopt. Het waren de buren, die kwamen waarschuwen voor een fikse brand op zijn terrein.