Volledig scherm
Dorpshuis De Schouw in Lopik. © Karin Verhoef

Dorpshuis in Lopik op de goede weg, maar extra subsidie ‘blijft nodig’

Het gaat de goede kant op met het Lopikse dorphuis De Schouw. Gebruikers zijn positief over de verbeterde dienstverlening, sfeer en gezelligheid en de nieuwe bedrijfsleider. Maar met de financiën blijft het woekeren.

Het dorpshuisbestuur zegt meer geld nodig te hebben dan het aan subsidie krijgt. Gedeeltelijk ondervangt het dit door vaker vrijwilligers in te zetten in plaats van betaalde krachten, zoals bij feesten en andere grotere evenementen. Toch zegt het bestuur op jaarbasis nog ongeveer 68.000 euro extra nodig te hebben boven op de huidige subsidie van 67.000 euro.

,,Anders krijgen we de begroting niet rond’’, zegt penningmeester Henk Visée. ,,We moeten 140.000 euro huur per jaar aan de gemeente betalen. Met die extra 68.000 euro dekt de subsidie van de gemeente de huisvestingskosten, zoals bij heel veel andere dorpshuizen in den lande. Op het moment dat we die niet meer krijgen hebben we een probleem. Onze belangrijkste inkomstenbronnen zijn de baromzet en de verhuur. Die blijven nog enigszins achter, we hopen dat die nog aantrekken. Maar je kunt niet zomaar tarieven gaan verhogen. Daarmee jaag je mensen weg.’’

Verbeterpunten

B en w stellen de gemeenteraad voor in 2020 de gevraagde 68.000 euro beschikbaar te stellen, maar alvorens te beslissen over de periode daarna af te wachten wat de verbeterpunten opleveren. De inrichting van de foyer is aangepast met diverse zitjes en er hangt een groot tv-scherm. Er zijn allerlei nieuwe activiteiten, zoals een uitbreiding van de open tafel met een door inwoners te verzorgen ‘exotische’ maaltijd, de vrijdagmiddagborrel op de laatste vrijdag van de maand en de wekelijkse inloop met koffie op vrijdagmorgen. Verder is het dorpshuis bezig een dagbesteding te ontwikkelen met externe partners. 

Bedrijfsleider Angelique Drogt is in ‘vruchtbare dialoog’ met het jongerenwerk voor activiteiten. Eén daarvan is een ‘cola-disco’. In oktober begint de verplaatsing van de keuken naar de ruimte vlak achter de bar, waardoor de dienstverlening belangrijk kan verbeteren.

,,Zo kunnen de inkomsten door baromzet en zaalverhuur nog aanmerkelijk stijgen’’, hoopt wethouder Johan van Everdingen. De gemeente wil dit over een periode van anderhalf jaar evalueren. B en w willen ook de begrotingsbehandeling van dit najaar afwachten alvorens verdere voorstellen te doen.