Volledig scherm
PREMIUM
In DOMunder kunnen bezoekers met behulp van slimme zaklantaarns 2000 jaar Utrechtse geschiedenis ontdekken. © Mike Bink

Dromen na vijf jaar DOMunder: Nog zo’n ondergrondse attractie? Misschien wel

DOMunder ging van start als een succesnummer en viel twee jaar later bijna om. Maar het ondergrondse bezoekerscentrum overleefde en viert nu het vijfjarig bestaan. En er wordt nog steeds gedroomd, daar aan het Domplein. Nog een DOMunder? Misschien wel.

Volledig scherm
Wout de Boer (links) en Theo van Wijk bij de ingang van DOMunder. © Marnix Schmidt

Het is altijd druk op het Domplein in Utrecht, zeker als het zonnig is. Toeristen sjouwen rond en kijken omhoog naar de Domtoren, waar de steigers langzaam naar boven kruipen. Vijf tot zeven keer per dag kunnen ze ook naar beneden kijken, als de roestbruine entree naar DOMunder opengaat voor een nieuwe rondleiding.

Maximaal 22 mensen tegelijk dalen dan letterlijk af in 2000 jaar geschiedenis van Utrecht, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Die kunnen ze met behulp van slimme zaklampen zelf ontdekken. Je ruikt de aarde, ziet archeologische resten, kunt de aardlagen bekijken en je laten verrassen door de visualisaties van hoe het ooit was.

Vorig jaar deden 38.500 mensen dat, ongeveer evenveel als in voorgaande jaren ,,En dat met zo’n hete zomer’’, constateren zakelijk leider Wout de Boer en inhoudelijk leider Theo van Wijk tevreden. Ze doen dat in hun kantoor in een zijvleugel van de Domkerk, te bereiken via een stenen wenteltrap. Zo ziet bezuinigen eruit, want het fraaie maar duurdere pand aan het Domplein hebben ze verlaten toen bijna drie jaar geleden bleek dat het zo succesvol begonnen DOMunder financieel op het punt van omvallen stond.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het Nederland Volksbuurtmuseum in Utrecht heeft vanaf vandaag een nieuwe tentoonstelling, ditmaal over de Zeven Steegjes. Dit is één van de volksbuurten van Utrecht en is beroemd door zijn bewoners en het monumentale karakter. Het gaat om ongeveer 125 woningen verdeeld over zeven autovrije stegen. De kenmerkende huisjes zijn gebouwd in de periode tussen 1842-1867 achter de Oudegracht. Het museum aan de Waterstraat 27 wil laten zien wat er, zeker na een grote renovatie in 1992, allemaal veranderd is in het buurtje. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 februari 2020 en omvat, als de bezoeker dat wil, ook een rondleiding door De Zeven Steegjes en een lunch bij de stadsbrasserie ‘De Utrechter’. Meer informatie: volksbuurtmuseum.nl