Marijn te Kolsté, samen met enkele bezoekende kinderen, bij naar wolk van staal.
Volledig scherm
Marijn te Kolsté, samen met enkele bezoekende kinderen, bij naar wolk van staal. © AD

Dromen op de Neude, bij een wolk van 3000 kilo betonstaal

De Utrechtse beeldend kunstenaar Marijn te Kolsté is al jaren gefascineerd door wolken. Een zeer opmerkelijk exemplaar ligt al het hele weekend op de Neude. Dat is gemaakt van 3000 kilo betonstaal afkomstig uit de Catharijnesingel.

,,Ik verbind wolken aan dromen’’, legt Marijn te Kolsté uit. ,,We herkennen allemaal figuren in wolken. Eén heb ik er laten neerdalen op de Neude. Die geeft op deze plek, midden in de stad, aanleiding met mensen in gesprek te gaan over hún droom’’.

Zo meldde zich iemand die zich staand bij de verwrongen hoop betonstaal afvroeg wat zoiets in vredesnaam te betekenen heeft. ,,Maar bij nader inzien vond hij het gewoon toch een heel mooie vorm om naar te kijken. En ook sprak ik hier een man van 63 jaar oud, die vertelde over zijn stille droom. Hij zou het liefst over de wereld reizen als de drummer van een band.’’

In de visie van Te Kolsté kan iedereen zich bij haar wok laten raken door een ‘kier in de werkelijkheid’ en daarin een droom ontdekken die hij of zelf kan volgen. In de Catharijnesingel wordt ook een droom waargemaakt. Hier komt het water terug. Er wordt al jaren gewerkt om de rijbaan te verwijderen, de betonbak te slopen, de oevers te herstellen en het water terug te brengen. 

Bij de sloopwerkzaamheden komt onder meer staaldraad uit het gewapend beton vrij wat naar een omsmelterij wordt afgevoerd voor hergebruik. Eén zo’n kluwen inspireerde Te Kolsté om deze tot wolk te vormen.