Volledig scherm
Dealers en drugsgebruikers houden zich nog steeds op in Park Lepelenburg. Deze foto is vorig jaar gemaakt, kort voordat de gemeente extra maatregelen nam. © Angeliek de Jonge

Drugsoverlast nog niet verdwenen uit Park Lepelenburg

De overlast van junks en drugsdealers in Park Lepelenburg is nog niet verdwenen. Sinds eind vorig jaar is er extra toezicht in het park en kunnen overlastgevers gebiedsontzeggingen krijgen. Maar volgens omwonenden en na eigen waarneming van deze krant, gaat de handel en het gebruik van drugs in het park nog dagelijks door. Zaterdag hield de politie nog twee dealers aan. Binnenkort komt er cameratoezicht in het park. 

Een groep alcohol- en drugsverslaafden houdt zich al vele jaren op in Park Lepelenburg in de Utrechtse binnenstad. Ze dealen en gebruiken er openlijk drugs, maken er ruzie en herrie. De groep kan op mooie dagen aangroeien tot zestig personen. 

Na aanhoudende klachten van omwonenden en bezoekers van het park hebben de gemeente en politie eind vorig jaar een aantal maatregelen genomen om de overlast in te dammen. Overlastplegers kunnen gebiedsontzeggingen krijgen en er is meer surveillance door politie en toezichthouders.  

Overlastplegers kregen volgens de gemeente tot nu toe vijf keer een gebiedsontzegging in het park. Drie keer ging het om een verbod van 24 uur, één keer om een verbod van een maand (na een tweede overtreding) en één keer om een verbod van drie maanden (na drie overtredingen). 

Teruggekeerd

Quote

Het is niet leuk als kinderen verslaaf­den zo openlijk zien gebruiken

Bezoeker van het park

Kort na aanvang van de aanpak nam de overlast in Park Lepelenburg een korte periode af. De gemeente en politie constateerden dat ook, maar kon toen niet aangeven waar de dealers en gebruikers waren gebleven. Langzamerhand zijn de gebruikers toch weer in grotere getale teruggekeerd naar het park langs de singel. 

Ook dinsdagmorgen was er weer een groepje verslaafden aanwezig in het park. Er werd weer gedeald en openlijk drugs gebruikt. In het park waren op dat moment ook jonge moeder en kinderen aan het spelen. ,,Daar zijn we inmiddels wel aan gewend”, zegt een moeder, die niet met naam in de publiciteit wil, omdat ze naar eigen zeggen ‘wel vaker in het park komt en geen gedoe met verslaafden wil hebben’. ,,Het is niet leuk als kinderen verslaafden zo openlijk zien gebruiken. Het geruzie is ook storend. Bedreigd of ongemakkelijk heb ik me persoonlijk nooit gevoeld. Ze hebben nauwelijks aandacht voor andere bezoekers. Ze zijn vooral gefocust op drugs en elkaar.”

Big Brother

Een gebruiker, ‘zeg maar Yannis’, zegt dat de groep nooit helemaal is weggeweest uit Park Lepelenburg. Ook niet na de extra maatregelen. ,,Je ziet wel meer politie en soms sturen ze mensen weg. Maar kort daarna zijn we meestal weer terug.” Een andere verslaafde in het park zegt dat Park Lepelenburg net Big Brother is. ,,Van alle kanten word je hier bekeken. Politie, bewoners aan alle kanten en straks dus ook camera's.”

De gemeente wil nog geen conclusies trekken uit de periode dat er extra maatregelen van kracht zijn in Park Lepelenburg. ,,Dat gaan we in het najaar doen, als de nieuwe aanpak een jaar van kracht is”, zegt een woordvoerder.