Volledig scherm
PREMIUM
Kinderarts Louis Bont: ,,In ontwikkelingslanden overlijdt elke drie minuten een kind aan het virus.'' © Angeliek de Jonge

Duizenden baby's doodziek na een snotneus, hoe is het mogelijk?

Elk jaar belanden rond de tweeduizend baby's doodziek in het ziekenhuis door een 'griepvirus'. Elke december weer is het alle hens aan dek op de kinder-intensive care. De boosdoener is het respiratoir syncytieel virus (RSV). Een vaccin is in de maak, weet kinderarts Louis Bont. Maar zonder bekendheid heeft dat weinig zin.

'Dat kán toch niet waar zijn?' is de meest gehoorde opmerking in het leven van kinderarts Louis Bont. Want hoewel de intensive care van 'zijn' ziekenhuis ieder jaar weer uitpuilt van de jonge slachtoffers van het het respiratoir syncytieel virus (RSV), blijft de ziekte bij veel ouders en professionals onbekend.

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.