Ongewenste exotische plantensoort reuzenspringbalsemien
Volledig scherm
Ongewenste exotische plantensoort reuzenspringbalsemien © Het Utrechts Landschap

Dumpen tuinafval bedreigt natuurgebieden

Natuurgebieden rond Utrecht raken verstoord door tuinafval dat inwoners daar achterlaten. Controleurs van het Utrechts Landschap treffen met enige regelmaat gedumpt tuinafval aan in de bossen. Dat kan leiden tot de groei van planten die vreemd zijn in de Nederlandse natuur en vervolgens de oorspronkelijke planten overwoekeren.

Lang niet al het tuinafval belandt in de groene kliko of op de gemeentewerf. Sommige tuineigenaren voeren het niet af via de gemeente, maar dumpen het zelf in natuurgebieden van het Utrechts Landschap en die van andere terreineigenaren. De hotspots bevinden zich aan de randen van de woonwijken die grenzen aan bosgebieden, op heel veel plaatsen in de provincie. Mensen dumpen dus vlakbij huis.

En dat zorgt voor grote problemen. De opmerking die Addy de Borst, bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) bij Utrechts Landschap, het meest te horen krijgt als hij als daders betrapt: ,,Het is toch gewoon groen en dus biologisch afbreekbaar?’’ Maar zo eenvoudig is het dus niet.

Eén van de grote gevolgen van het dumpen van tuinafval zijn de invasieve exoten, planten die niet in Nederland thuishoren en de natuur schade kunnen toebrengen. Zo kan tuinafval uit vijvers leiden tot ongewenste en exotische plantensoorten die onze wateren en oevers snel overwoekeren, zoals de grote waternavel en de watercrassula.

Overwoekeren

Op het land gaat het bijvoorbeeld om de reuzenbereklauw, Japanse duizendknoop en reuzenspringbalsemien. Deze soorten gedijen hier goed en kunnen inheemse plantensoorten verdringen. Soms kunnen de planten een gebied compleet overwoekeren. Het vraagt enorm veel tijd en geld om dat vervolgens te bestrijden.

Het illegale afval levert ook risico’s op voor de dieren die ervan eten. Snoeiafval van bijvoorbeeld een taxus is bijzonder giftig en heeft al tot de dood van menig dier geleidt. De Borst: ,,Sommige mensen zijn zich oprecht niet bewust zijn van de risico’s. Anderen zijn onverschillig of dumpen uit gemakzucht. Het is jammer dat zo’n klein groepje ons zoveel werk bezorgt.’’

De Borst hoopt dat aandacht voor het onderwerp dumping tegengaat, maar waarschuwt ook dat de komende tijd extra controles worden uitgevoerd om het tegen te gaan. De maximale boete kan voor particulieren oplopen tot 750 euro, voor bedrijven is dat 1500 euro.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.