Volledig scherm
Grote onrust in de straten van Hongkong. © EPA

Eerste Utrechtse student teruggekeerd uit door rellen geteisterd Hongkong

De eerste van de achttien Utrechtse studenten in Hongkong is terug in Nederland. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht adviseerden de groep vorige week om om de stad te verlaten omdat de aanhoudende demonstraties en rellen zich hebben verplaatst naar de universiteiten.

Een tweede student die ook op het punt stond naar huis te keren, heeft besloten zijn studie elders in Azië voort te zetten. Vijf anderen proberen eveneens buiten Hongkong hun studie online af te ronden.

Vijf studenten hebben volgens een woordvoerder van de Universiteit Utrecht aangegeven in Hongkong te willen blijven. Zij wonen niet (meer) op een campus van een de universiteiten van de stad, waar de laatste dagen een veldslag wordt gestreden door studenten en oproeppolitie. 

Zelfbeschikkingsrecht

In Hongkong is het al maanden onrustig. Er wordt gedemonstreerd tegen de bemoeienis vanuit China en voor zelfbeschikkingsrecht. Met zes andere Utrechtse studenten, die niet op een campus wonen, hoopt de universiteit volgens een woordvoerder vandaag of morgen opnieuw contact te krijgen. ,,We hebben ook hen nadrukkelijk aangeraden Hongkong te verlaten, maar we weten nog niet wat zij gaan doen.”