Volledig scherm
Het Soenda Festival mag gewoon doorgaan. © AD

Evenementen in De Bilt beter toegankelijk voor minder validen

Festivals en evenementen in De Bilt moeten beter toegankelijk worden voor mindervaliden. De gemeente wil dit de organisatoren vragen om als een vergunning wordt verstrekt voor een festival.  

De fractie van GroenLinks in De Bilt stelde vorig jaar vragen aan het college van burgemeester en wethouders over dit thema. De partij had signalen ontvangen dat bepaalde evenementen en festivals lastig toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Het Soenda Festival in het Noorderpark werd daarbij als voorbeeld genoemd.

De gemeente De Bilt gaat dit jaar het evenementenbeleid daarop aanpassen en daarbij expliciet aandacht schenken aan de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking.  Vooruitlopend hierop gaat het college nu al bij de vergunningverlening aan de organisatoren vragen om hiermee rekening te houden. Daarbij gaat het onder meer om het vervoer (parkeren en afzetmogelijkheden), de toegang en routering en om de sanitaire voorzieningen.

VN-verdrag

GroenLinks verwees naar het VN-verdrag Handicap inzake de rechten van mensen met een beperking en drong er bij het college van B en W  op aan ervoor te zorgen dat ook sportieve en culturele evenementen, zoals het drukbezochte Soenda Festival, voor iedereen toegankelijk zijn.

Het college reageert hierop dus positief en hanteert daarbij als uitgangspunt de Nederlandse Handleiding Evenementen en Veiligheid (NHEV), waarin een paragraaf is opgenomen over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.