Volledig scherm
Het vak voor de supporters van FC Utrecht blijft zondag niet voor het eerst leeg tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Maar afgelopen jaren verbeterden de onderlinge verhoudingen juist. © ADN Beeldredactie

Fans FC Utrecht boycotten Ajax-uit: ‘Gemeente Amsterdam onbetrouwbaar’

Het gastenvak in de Johan Cruijff Arena blijft komende zondagmiddag leeg. Supporters van FC Utrecht hebben besloten het duel te boycotten, nu Amsterdam het aantal toegestane supporters niet verhoogt. FC Utrecht steunt de actie en is ‘nadrukkelijk teleurgesteld’.

De supporters hebben geen goed woord over voor het toestaan van slechts 500 supporters, nu al jaren geleden begonnen is met een project dat de verstandhouding tussen de rivaliserende supportersgroepen moet verbeteren. Doel van dat traject is een vol uitvak, zonder geweld.

Verbeteringen

Ajax mocht vorig seizoen met 1200 supporters de Galgenwaard in, na verbeteringen in de onderlinge verhoudingen, Utrecht zat met 630 fans in de Arena. Dit jaar zou Utrecht voor de wedstrijd van aankomende zondag om 12.15 uur 500 kaarten krijgen en aanvulling bij uitverkoop.

Het vak raakte vol maar de gemeente Amsterdam wil nu niet meer meewerken aan 100 tot 150 kaarten meer voor de goed presterende club van trainer John van den Brom. Het gebrek aan beschikbare agenten is daar debet aan. Ajax zelf wil wél meewerken en heeft plek voor zelfs maximaal 1600 supporters in het uitvak van de Johan Cruijff Arena.

Onacceptabel

,,Het is voor ons onbegrijpelijk en onacceptabel dat de gemeente Amsterdam het ingezette en vergevorderde normalisatietraject geweld aandoet en gemaakte afspraken niet nakomt”, zegt de supportersvereniging van FC Utrecht. ,,De gemeente Amsterdam is hierdoor een zeer onbetrouwbare gesprekspartner gebleken.”

De supporters gaan verder: ,,De spanningen zijn hierdoor onnodig opgelopen en de verstandhouding met de gemeente Amsterdam is hierdoor onder druk komen te staan. Daarom is na lang beraad met FC Utrecht besloten om de wedstrijd te boycotten en het uitvak leeg te houden. Daarmee worden we door toedoen van de gemeente Amsterdam helaas teruggeworpen in de tijd.”

Piepelen

,,Er gaat niets boven een vol gastenvak bij ontmoetingen tussen Utrecht en de Amsterdammers”, stelt de club. ,,Zonder supporters geen voetbal”, voegt de supportersvereniging nog toe. ,,Wij laten ons niet piepelen”, voegt supportersvereniging True Support ook nog toe.