Volledig scherm
André Botermans, fietsambassadeur van Houten. © Ben Deiman

Fiets het water in of leer mindfull fietsen: dit kun je verwachten tijdens het Houtense Fietsfeest

Houten is Fietsstad van Nederland en dat wordt gevierd van 16 t/m 23 juni tijdens het Fietsfeest. Activiteiten zijn er in alle soorten en maten: van 'slow biking’ tot fietsen over de eenmalig vrije Rondweg, tot inhoudelijke lezingen.

Hij vindt zichzelf geen km-vreter, maar maakt wél vele uren op de fiets; André Botermans is fietsambassadeur van Houten en noemt fietsen 'sociaal’ en ‘ontspannend’. Thema's die ook centraal staan in de activiteiten tijdens de feestweek. „Er is voor ieder wat wils”, zegt een commmunicatiewoordvoerdster van de gemeente Houten. „Sommige activiteiten zijn gratis, andere kosten geld. Voor sommige is het handig een grote fietsliefhebber te zijn, voor andere. En voor de niet-fietsliefhebbers is er ook veel mogelijk.” 

Met je fiets het water in 

De week trapt vandaag af met ‘Fiets 'm d'r in aan de Rietplas en dat is zo letterlijk te nemen als je het leest: Op een fiets rijden deelnemers, alleen of samen, vanaf een schans over een smalle balk de plas over. Deelnemers (tot nu toe zijn het er 20) mogen een weesfiets ophalen bij de gemeente en deze ombouwen of opleuken om het spektakel nog beter aan te kleden. Uiteindelijk worden er twee prijzen uitgeloofd: die voor de snelste fietser en die voor de origineelste fiets. 

Op 17 juni kunnen mountainbikers Houten ‘offroad’ verkennen tijdens de Mountainbike Trail. De 26-km lange route loopt over over grasstroken, weiland en verschillende half verharde paden. Daarbij worden plaatsen doorkruist waar je normaal niet mag komen: speciaal voor de week is er toestemming gegeven door de grondeigenaren. Op die avond wordt de documentaire Why We Cycle vertoond in restaurant Joinn op Het Rond. Daarna is er een korte lezing van gemeentelijk fietsambassadeur André Botermans over het ontstaan van Fietsstad Houten. Na afloop van de film is er een korte lezing over het ontstaan van Fietsstad Houten door gemeentelijk fietsambassadeur André Botermans. 

Mindfull fietsen

Op 18 juni kunnen vrouwen tijdens de 'lady's night’ een clinic Mindful Cycling volgen, waar de fietstocht in het teken staat van leren genieten van het fietsen en in het hier en nu bewegen. Die avond is café Heren van Houten het toneel van een ‘Art-pub’ met workshop. Een dag daarna wordt het Plein in het Oude Dorp van Houten omgetoverd tot BMX-baan. Voormalig Nederlands kampioen Patrick Smit laat zijn kunsten zien en zowel volwassenen als kinderen kunnen zelf de baan op om zelf te stunten met de fiets. Op de 19e kunnen fietsliefhebbers de Fietstocht ‘Eiland van Schalkwijk’ fietsen en kiezen of ze de 10, 20, 40 of 60 km willen fietsen. Voor mensen met een beperking zijn er verschillende fietsen beschikbaar als duo-fietsen en tandems. 

Donderdag 20 juni staat café Heren van Houten in het teken van een Fietspubquiz. Op vrijdag 21 juni, treden kinderen van de Jeugdtheaterschool op bij theater Aan de Slinger, treedt Gospelkoor Total Praise op en wordt er in de buitenbioscoop de ‘fietsfilm’ Ventoux vertoond. 

NK Slowbiking

Zaterdag veel activiteiten: een Fiets(vrij)markt waar inwoners hun fietsspullen van de hand kunnen doen, een demonstratie van spinning op muziek de voorronde van het NK slowbiking: wie fietst er het langzaamst over een parcours van 11 meter? Op zondag 23 juni wordt de fietsweek uitgeluid met een rit op de Rondweg: daar waar normaal alleen auto's mogen rijden, krijgen van 12.00 tot 13.30 uur de (versierde) fiets, step, rolstoel of skates toegang. Op deze dag wordt er ook stil gestaan bij de 50.000e inwoner van Houten. Hoe, dat verklapt de organisatie nog niet. 

Niet fietsen, maar alleen eten tijdens deze feestweek? Bij horecazaken Heren van Houten en Joinn wordt een speciaal fietsmenu geserveerd.