Volledig scherm
Het kruispunt tussen de Maliebaan, de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat. © Bert Van Den Hoed

‘Fietsers onredelijk vaak op de bon geslingerd bij Maliebaan’

PollVolgens Student&Starter worden op het kruispunt bij de Maliebaan in Utrecht extreem veel boetes uitgedeeld aan fietsers die door rood rijden. Het hoge aantal boetes is volgens de lokale partij bezwaarlijk. ,,Boetes uitdelen mag nooit een doel op zich zijn.”

Poll

Wacht jij als fietser altijd op groen licht bij de Maliebaan?

  • Ja (52%)
  • Nee (26%)
  • Allen als ik politie zie staan (22%)
585 stemmen

Tot 1 oktober waren er in Utrecht 1214 staandehoudingen, waarvan er 548 plaatsvonden op het kruispunt tussen de Maliebaan, de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat. 

De situatie op het kruispunt is voor veel fietsers onduidelijk, meent de partij. Dat zou komen omdat het voetgangerslicht zes seconden eerder op groen gaat dan het verkeerslicht voor fietsers. Het is daarom volgens Student&Starter heel verleidelijk om door rood te rijden. De politie zou zelfs op een rustige zondagavond boetes hebben uitgedeeld. ,,Mensen die door rood fietsten toen het voetgangerslicht voor de ventweg plus alle overige fietserslichten nog op groen stonden, werden staande gehouden en op de bon geslingerd. Op dat moment, zoals altijd op zondagavond, was het hartstikke rustig”, aldus raadslid Tim Homan.

Dat er gehandhaafd wordt op overtredingen is belangrijk, zo benadrukt de partij. Maar dat specifiek op dit kruispunt zoveel boetes worden uitgedeeld, vindt Student&Starter ‘vreemd’ en stelt daarom schriftelijke vragen.