Volledig scherm
Het Pand van Fivoor in Den Dolder. © Boas Photo

Fivoor moet alle incidenten rondom verlof psychiatrische patiënten melden aan Zeist

De psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder moet elke keer als een patiënt niet of te laat van verlof terugkeert melden bij de gemeente Zeist. 

Dat is vandaag afgesproken tijdens overleg met de gemeente Zeist. Binnen twee weken volgt nader overleg met de klankbordgroep van bewoners van Den Dolder, zegt een woordvoerder van de kliniek waar eerder ook Michael P. verbleef, de moordenaar van Anne Faber.

Met het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Fivoor vorige week vergelijkbare afspraken gemaakt. Dat gebeurde nadat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de kliniek op het matje had geroepen toen de 43-jarige patiënt Peter M., niet teruggekeerde van onbegeleid verlof. De kliniek had dat nergens gemeld.

Stevig

Sindsdien moet Fivoor drie maanden lang dagelijks aan Justitie en Veiligheid rapporteren over de gang van zaken. De gemeente Zeist heeft zo’n dagelijkse rapportage dinsdag niet geëist. ,,Het was wel een stevig gesprek vandaag,” zegt een woordvoerder van Fivoor. ,,De kern van de afspraken is helder en duidelijk: ook de gemeente wil het eerder weten als er iets gebeurt.”

Quote

De kern van de afspraken is helder en duidelijk: ook de gemeente wil het eerder weten als er iets gebeurt

Woordvoerder Fivoor

Bestuurder Erik Masthoff van de kliniek: ,,De laatste tijd is er veel te doen over patiënten die laat of niet terugkeren van verlof bij Fivoor. Dat gaat ons aan het hart. Zodra er onduidelijkheid is over zaken die in de samenleving gevoelig liggen, moeten wij er alles aan doen om duidelijkheid te geven. Als het helpt als wij opener en helderder communiceren dan doen we dat.’’

Een tipje van die nieuwe openheid kregen bewoners van Den Dolder maandagavond al. Binnen drie kwartier nadat een cliënt niet terug kwam van verlof, was het dorp al geïnformeerd. De man meldde zich overigens later die avond opnieuw bij Fivoor. Hij wordt daar voorlopig vastgehouden.