Het Fulcotheater in IJsselstein.
Volledig scherm
Het Fulcotheater in IJsselstein. © Foto Ruud Voest

Fulcotheater in IJsselstein dreigt met sluiting zonder hogere subsidie

Als er geen extra geld beschikbaar komt, sluit het Fulcotheater in IJsselstein op 30 juni 2020 de deuren. Dat heeft de stichting achter het theater de gemeente laten weten. Reden is de forse subsidieverlaging voor de periode 1 juli 2020-30 juni 2024. De gemeente legt de verantwoordelijkheid voor een mogelijk exploitatietekort volledig bij de stichting.

De zaal van het Fulcotheater.
Volledig scherm
De zaal van het Fulcotheater. © AD

De sluiting betekent niet alleen dat er geen film- en theatervoorstellingen meer te zien zullen zijn, maar ook dat twintig medewerkers op straat komen te staan. Vijftig verenigingen en instellingen zullen op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. Zo biedt het Fulcotheater onder meer onderdak aan verschillende docenten van de muziekschool, enkele grote koren en de bridgevereniging. Ook de ambtenaren van de gemeente – die in een ander deel van hetzelfde gebouw zitten – moeten vanaf 1 juli 2020 op zoek naar een andere plek voor de ambtenarenlunch.

De gemeente wil het Fulcotheater voor de komende vier jaar jaarlijks 572.000 euro subsidie geven. Daarvan gaat een kleine drie ton meteen weer terug in de vorm van huur voor het pand, waarvan de gemeente eigenaar is. Dat bedrag betekent opnieuw een korting voor het Fulcotheater, dat sinds 2008 de subsidie elke vier jaar al zag afnemen. De afgelopen vier jaar had het theater daardoor jaarlijks een tekort van 30.000 tot 50.000 euro. Dat kon worden opgevangen door meevallers in de jaren daarvoor.  Fulcotheater is volgens Ed Caris, directeur-bestuurder van de Stichting Fulcotheater en volgens de Raad van Toezicht altijd een financieel gezonde organisatie geweest. En is dat volgens hen nog steeds.

Teleurstellend

Zowel Caris als de Raad van Toezicht vinden het voornemen van de gemeente om de subsidie te verlagen ‘bijzonder teleurstellend’. Met het voorgestelde bedrag is volgens hen een gezonde exploitatie van het Fulcotheater onmogelijk. 

De gemeente stelt vier ton beschikbaar voor een nieuwe periode van vier jaar als de Stichting een door de gemeente goed te keuren transformatieplan opstelt voor de toekomst. Maar dat verandert niets aan de situatie volgens Caris en de Raad van Toezicht. Bovendien houdt de gemeente zich volgens de stichting niet aan de afspraken uit 2016, toen werd beloofd dat de subsidie in 2020 juist weer zou stijgen. 

Ook steekt het hen dat de gemeente de afgelopen jaren geen geld heeft gestoken in regulier onderhoud, waardoor het gebouw steeds moeilijker commercieel te verhuren wordt en de stichting dus moeilijker geld kan genereren, zoals de gemeente wil. Ook begrijpen ze niet dat de gemeente vindt dat burgers die een theater willen bezoeken maar moeten uitwijken naar Utrecht of Nieuwegein.

Ed Caris, van 1978 tot 2012 voorzitter van de Stichting en sinds 2012 directeur-bestuurder, noemt de handelwijze van de gemeente ‘schandalig’. Toch zijn zowel hij als de Raad van Toezicht niet van plan om de zaak het laatste jaar te laten versloffen: ,,We doen het voor de inwoners van IJsselstein en maken er een geweldig laatste theater- en filmseizoen van.”

De gemeente wil inhoudelijk niet reageren op het voornemen van Fulcotheater. Wel laat het college weten een cultureel centrum voor IJsselstein te willen behouden. De gemeenteraad kan na de zomer nog besluiten om meer geld voor het theater beschikbaar te stellen.