Volledig scherm
St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. © Marnix Schmidt

Geboorte Centrum Antonius Nieuwegein blijft definitief dicht, zwangeren moeten naar Leidsche Rijn

Het geboortecentrum van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein blijft definitief gesloten. Het ziekenhuis sloot de locatie eerder vanwege personeelstekort en heeft nu besloten om bevallingen louter in Utrecht/Leidsche Rijn te concentreren.

Belangrijkste reden, zo zegt de directie, is dat op deze manier de kwaliteit van de geboortezorg qua veiligheid het beste gewaarborgd kan blijven. Het personeelstekort is nog niet weggewerkt, maar het Antonius heeft de laatste maanden ingezet in het werven, opleiden en behouden van gespecialiseerde verpleegkundigen. Hen vanaf één locatie laten werken is het meest efficiënt. ,,Ook is onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om de locatie Nieuwegein weer opnieuw als bevallingslocatie in gebruik te nemen. Nu de meeste plussen en minnen in kaart zijn gebracht, hebben we besloten om Nieuwegein niet meer te heropenen als bevallingslocatie”, aldus de directie.

St. Antonius Geboortezorg heeft afgelopen jaar 25 nieuwe medewerkers aangenomen. ,,Los van logistieke voordelen heeft het personeel afgelopen jaar ook de voordelen ervaren van het met elkaar werken op één locatie. Opleiden, begeleiden en inwerken gaat gemakkelijker. Er is ook meer een teamgevoel. Alles bij elkaar leidt dat tot een betere en veiligere kwaliteit van onze geboortezorg.”

In het Antonius Leidsche Rijn worden acht kraamsuites omgebouwd tot verlossuites, zodat de capaciteit groter is. De directie van het Antonius zegt te begrijpen dat het voor zwangeren in Nieuwegein onhandig is om naar een Utrechts ziekenhuis te gaan voor hun bevalling. ,,Dit is wellicht niet het scenario waar op werd gehoopt.”

  1. Interview met Dierenbescherming in snikhete auto: ‘Hond kan na halfuur al sterven’
    PREMIUM
    video

    Interview met Dierenbe­scher­ming in snikhete auto: ‘Hond kan na halfuur al sterven’

    Elk jaar weer komen honden op gruwelijke wijze om het leven doordat hondeigenaren hun viervoeter in een snikhete auto laten zitten, ondanks de vele waarschuwingen van de Dierenbescherming. Samen met een woordvoerder van deze organisatie ging onze verslaggever op het heetst van de dag in een auto zitten om de hitte zelf te ervaren en gelijk duidelijk te maken: een hond kan níet in de auto achterblijven, ook niet een paar minuten.