Volledig scherm
Het Hof in Culemborg © Google Streetview

Geen auto kan meer ongezien de autoluwe binnenstad van Culemborg in

Ongezien de autoluwe Culemborgse binnenstad binnenrijden is er binnenkort niet meer bij. De pollers of verzinkbare obstakels waarmee de Culemborgse binnenstad autoluw wordt gehouden maken plaats voor een camerasysteem met nummerbordherkenning. Wie zonder vergunning of ontheffing met de auto het gebied binnengaat, vindt kort daarna een bekeuring van 95 euro bij de post.

Sinds 1997 wordt het autoverkeer uit de binnenstad geweerd met pollers en paaltjes. Die pollers, waarvan er drie zijn, staan al een tijd permanent omlaag. Ze waren stuk en bleken aan het einde van hun levensduur. De gemeente Culemborg heeft na wikken en wegen besloten deze obstakels niet te vervangen, maar in plaats daarvan een camerasysteem te installeren. De uitleg: ,,Een camerasysteem is minder storingsgevoelig en de onderhoudskosten zijn lager. Daarnaast is er gegarandeerde toegang voor hulpdiensten.”

Handhaving 

Volgens de gemeente is het ook een keuze voor de wijze van handhaving. Bij een pollersysteem vindt controle vooraf plaats. Alleen wie een ontheffing of een pas heeft, krijgt toegang tot het autoluwe gebied. Bij een camerasysteem vindt controle achteraf plaats. Op basis van kentekenherkenning wordt bepaald of een voertuig toegang heeft. Zo niet, dan volgt een bekeuring van 95 euro. Een eenmalige ontheffing die digitaal kan worden aangevraagd kost 2 euro.

Sinds de pollers omlaag staan, worden automobilisten alleen via gebods- en verbodsborden geattendeerd op de situatie. Omdat lang niet iedereen zich daaraan hield, heeft de gemeente periodiek via een grote mobiele lichtkrant gewaarschuwd vooral niet zonder vergunning of ontheffing de stad in te rijden. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat geregeld door de politie wordt gecontroleerd en bekeurd, maar kan geen cijfers noemen. In het najaar moet de pakkans voor hardleerse doorrijders weer honderd procent zijn.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.