Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Geen drinkwater bij 30 graden: een kort geding over aansluiting

Terwijl het RIVM afgelopen zondag het hitteplan activeerde en op veel scholen kinderen extra water dronken, moest een Utrechter maandagmiddag in de rechtbank in Utrecht strijden voor zijn watervoorziening. Sinds 4 april is zijn woning aan de Ankaradreef in Utrecht door Vitens afgesloten omdat de rekeningen niet waren betaald.

Een kleine drie maanden lang is zijn woning al afgesloten van het water. De eerste maand woonde de bewoner nog in het huis, maar na een maand ging dat niet meer. ,,Toen heb ik mijn ouders, die nu in Marokko zijn, gevraagd of ik in hun woning mocht wonen. Dat mag, maar als zij terugkomen zal ik weer terug moeten.”

Quote

Ik heb mijn ouders, die nu in Marokko zijn, gevraagd of ik in hun woning mocht wonen. Dat mag, maar als zij terugkomen zal ik weer terug moeten

Bewoner

Het is niet de eerste keer dat het water in zijn woning werd afgesloten. Sinds meneer klant werd bij Vitens, in 2014, verlopen de betalingen al stroef. ,,Er wordt vaak te laat of niet betaald”, legt bedrijfsjurist Puhl uit. Dus werd in 2016 ook al eens het water in de woning afgesloten. ,,Meneer weet dus de gevolgen van het niet betalen van de rekeningen.”

Terwijl er tussen 2016 en zomer 2018 wel een aantal betalingen worden gedaan, zijn niet alle rekeningen betaald, ondanks dat de Utrechter budgetbeheer heeft bij de gemeente en later de Tussenvoorziening. In juli 2018 stonden de eiser en Vitens ook voor de rechter. Toen begon het met een schuld van 133 euro. De rechter oordeelde destijds dat de eiser het bedrag aan Vitens moest betalen, maar dat werd niet gedaan. Volgens de bewoner heeft hij dat vonnis nooit gekregen en zouden de vaste lasten betaald moeten worden door zijn budgetbeheerder. 

1100 euro

Inmiddels is de schuld opgelopen tot een bedrag van ruim 1100 euro, aldus Vitens. En dus moet er betaald worden, anders gaat het bedrijf over op afsluiting. Op 29 maart wordt een brief daarover in zijn brievenbus gedaan. Tenzij hij een betalingsregeling treft óf van een huisarts een verklaring kan overleggen waarin staat dat het water om medische redenen niet afgesloten kan worden. Een betalingsregeling treffen is echter niet gelukt, omdat volgens de eiser zijn budgetbeheerder te laat belde naar het incassobureau. 

Ook kon de Utrechter geen huisarts vinden die een medische verklaring wilde overleggen. Zijn advocaat zal nu contact opnemen met de Tussenvoorziening om een betalingsregeling in gang te gaan zetten. Tot die tijd blijft het water afgesloten en verblijft de man in de woning van zijn ouders. 

Over twee weken doet de rechter uitspraak.