Volledig scherm
De provincie Utrecht trekt geen extra geld uit voor de bestrijding van de eikenprocessierups. © Robin Hilberink

Geen extra geld vanuit provincie Utrecht voor bestrijding eikenprocessierups

Vanuit de provincie Utrecht gaat er geen extra geld naar de bestrijding van de eikenprocessierups ofwel de ‘jeukrups’ die op veel plekken voor overlast zorgt. Deze uitkomst komt uit de vergadering van de Provinciale Staten, waar Forum voor de Democratie stelde dat de bestrijding nu niet effectief is.

Het voorstel voor extra geld werd weggestemd. Gedeputeerde Arne Schaddelee stelt dat de landelijke overheid aan zet is; de provincie zou al genoeg bijdragen. Daar sloot een meerderheid van de Provinciale Staten zich bij aan.

‘We moeten de natuur helpen’

Statenlid Stefan Berlijn van FvD, die de motie indiende, was daar niet blij mee.Zijn partij had gevraagd om extra financiële middelen om de rups te bestrijden.

Hij beriep zich hierbij op de manier waarop de jeukrups in Limburg wordt bestreden. Daar begint de aanpak al in de winter. De eikenprocessierups zou daar voor het grootste deel zijn verdreven.

Ook de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks dienden een voorstel in. Zij willen dat de focus wordt gelegd op bestrijding van de rups met natuurlijke vijanden. Dit zijn bijvoorbeeld de koolmees en verschillende insecten, als het twee-stippen-lieveheersbeestje.

„De toename van de eikenprocessierups is een door mensen veroorzaakt probleem”, stelt statenlid Marjolein van Elteren. „We moeten de natuur helpen en de ruimte bieden om dit zelf op te lossen.” Ook deze motie werd niet door een meerderheid gesteund.