Volledig scherm
© ANP XTRA

Geen glasvezel voor dijkbewoners tussen Amerongen en Vreeswijk: ‘Een bittere pil’

Ondanks hun abonnement krijgen 125 bewoners en bedrijven langs de dijk tussen Amerongen en Vreeswijk toch geen aansluiting op glasvezel. De reden: er mag om veiligheidsredenen geen nieuwe kabel in de dijk worden aangelegd.

De gedupeerde dijkbewoners wonen in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Houten aan de dijk tussen Amerongen en Vreeswijk. Twee jaar geleden namen zij net als ruim de helft van de mensen op het platteland in het Kromme Rijngebied een abonnement op glasvezel, opdat ze niet langer verstoken zouden blijven van snel internet.

Alle abonnementhouders zouden al in de zomer van 2019 over glasvezel beschikken. Doordat er onvoldoende deskundig personeel kon worden ingehuurd, liep het project forse vertraging op. Na lang wachten worden binnenkort de laatste aansluitingen aangebracht. Maar voor de dijkbewoners is glasvezel nog ver weg. 

Veiligheid

De bedoeling was om de woningen aan de Lekdijk en Rijndijk aan te sluiten door een hoofdkabel ín de dijk aan te leggen. Maar de veiligheidseisen van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verbieden om nieuwe kabels in waterkeringen aan te leggen. 

In de dijken liggen al wel andere kabels en leidingen. Zodra de dijk wordt versterkt, worden die zoveel mogelijk verlegd naar een tracé buiten de dijk. Dan zouden gelijktijdig de glasvezelkabels meegenomen kunnen worden. Maar omdat dit nog drie tot zes jaar gaat duren, is dit op korte termijn geen oplossing.

Particulier terrein

Een sneller alternatief is om de glasvezelkabels grotendeels ondergronds op particulier terrein te leggen. Van alle grondeigenaren geeft echter maar 36 procent toestemming voor zo’n kabel op hun grond. Daardoor dreigen nu 125 mensen verstoken te blijven van de zo gewenste glasvezelaansluiting. ,,Dat is een bittere pil en heel zuur’’, zegt Hans Marchal, wethouder van Wijk bij Duurstede. 

De wethouder vermoedt dat LTO de boosdoener is. De boerenorganisatie heeft mensen op mogelijke risico’s gewezen. De grondeigenaar zou aansprakelijk gesteld kunnen worden bij opzettelijke schade aan de kabel. Marchal: ,,De kabels komen op één meter diepte te liggen. Dus is het vrijwel uitgesloten dat schade kán ontstaan bij normale boerenwerkzaamheden.’’

Polsen

Dat is de reden voor Marchal om zijn collega-wethouders Geerdes (Houten) en Boonzaaijer (Utrechtse Heuvelrug) te polsen of toch nog niet een ultieme poging gewaagd moet worden om te voorkomen dat 125 mensen in de kou blijven staan. Opnieuw zouden dan grondeigenaren ervan overtuigd moeten worden dat de risico’s voor hen overkomelijk zijn.