Geert Jan van Dijken doet zondagavond mee met de Methetbordopschootquiz.nl.
Volledig scherm
Geert Jan van Dijken doet zondagavond mee met de Methetbordopschootquiz.nl. © Foto Ruud Voest

Geen Studio Sport? Utrechter Geert Jan bedacht de razendpopulaire Met het bord op schootquiz

Zondagavond, bord op schoot. Maar wat doe je nu er om 19.00 uur geen sport meer op tv is? Utrechter Geert Jan van Dijken bedacht een ludieke online quiz die de sportloze weekends een beetje dragelijker moet maken. Honderden teams doen mee.

Hoeveel spelers heeft een ijshockeyteam? Hoeveel grandslamtoernooien won Roger Federer? En hoe breed is een hockeyveld? Voor iedereen die het antwoord op deze vragen weet, staat elke zondagavond een ludieke sportquiz online, de Met het bord op schootquiz. ,,En voor wie het antwoord op deze vragen niet weet, is er ook genoeg lol,” zegt quizmaster en Utrechter Geert Jan van Dijken. ,,De vragen zijn zo divers, dat ze voor iedereen leuk zijn. Ze gaan niet alleen over sportfeitjes, maar ook over relaties tussen sporters en over stadions. Het is echt voor elk wat wils.”

De quiz moet het gat opvullen dat door het coronavirus in het sportaanbod is geslagen. ,,We kunnen zelf niet meer sporten, maar de oude vertrouwde zondagavond is nu helaas ook al verdwenen. Hoeveel mensen zitten er normaal gesproken niet om zeven uur klaar met bord op schoot? Dat gevoel wilden we zo lang mogelijk vasthouden.”

Ludiek

Samen met een groep vrienden bedacht Van Dijken daarom een ludiek alternatief. ,,Exact om 19.00 uur komt nu elke zondagavond een nieuwe quiz online. Zestig vragen, waarvoor je twee uur de tijd hebt. Soms wat fotovragen, zo nu en dan een geluidsfragmentje. Je hebt tot negen uur de tijd, dat is ruim voldoende om tussentijds ook nog even de kinderen op bed te doen.”

Het meest bijzondere aan de quiz is nog wel de belangeloze inzet van talloze bekende sporters. ,,Erben Wennemars, Robin Haase, Kiki Bertens, Raymond van Barneveld. We hebben ze allemaal weten te strikken. Ieder spreekt in een filmpje een vraag in. Dat maakt de quiz natuurlijk uniek.”

Zo uniek dat bij de eerste quiz, vorige week zondag, al direct 144 teams meededen. En gisteravond hadden zich aan het begin van de avond al ruim 300 teams aangemeld. En ja, natuurlijk, al deze vragen zijn simpel op te zoeken via Google. ,,Maar dat is nu net niet de bedoeling,” zegt Van Dijken. ,,De lol is juist om het uit je hoofd te doen. En aan vals spelen heb je niets, want op basis van de ranglijst, reiken we geen prijzen uit. Als we al prijzen hebben, gaan we ze verloten.”

De moeilijkste vraag van vanavond? ,,Pfoe, misschien is dat wel een bewerkte foto van de gezichten van twee sporters die we op elkaar gelegd hebben. Het is echt heel moeilijk te zien naar wie we precies kijken.”

Corona

Hoe lang denkt Van Dijken dit nog vol te houden? ,,We gaan er voorlopig nog wel even mee door. In elk geval zolang alle competities stil liggen. Natuurlijk hopen we net als iedereen dat er snel weer gesport kan worden, maar ik zie dat op heel korte termijn niet gebeuren. Dan is het toch leuk als we elkaar zo een beetje bezig kunnen houden.”

  1. Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelingen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’
    PREMIUM

    Brian (25) en Lisa (22) wonen met vluchtelin­gen en voormalig daklozen in Nieuwegein: ‘Mensen uit hun schulp helpen’

    Tientallen huurders mogen deze week een kijkje nemen in hun toekomstige appartement op de plek waar tien jaar geleden nog geboorten werden geregistreerd en bestemmingsplannen voorbereid. Hun woningen bevinden zich in het totaal verbouwde voormalig gemeentehuis van Nieuwegein. De burgemeesterskamer is echter niet te huur: de toren waar de bestuurders tot 2012 zetelden, is gesloopt.