Volledig scherm
Kinderopvang De Trommelaar in Maarn, met op de achtergrond de hoogspanningsmast. © Google Streetview

Gemeente: hoogspanningsmast bij kinderopvang in Maarn niet gevaarlijk

De hoogspanningsmast in Maarn bij kinderopvang De Trommelaar is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug liet uitvoeren vanwege zorgen bij inwoners. 

Sommigen van hen stelden vragen over mogelijke gezondheidsrisico’s door de mast. In het dorp ontstond onrust door berichten over een mogelijke kans op leukemie bij kinderen door de mast. Hierop is een magneetveldzone-onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat niemand zich zorgen hoeft te maken. 

Hoewel een verband tussen leukemie en hoogspanningslijnen moeilijk is aan te tonen, heeft de rijksoverheid toch een vozoorzorgsbeleid ingesteld. Er is afgesproken dat op plekken waar mensen wonen en andere locaties waar kinderen verblijven, maximaal 0,4 μT mag worden uitgestraald. Daarmee wordt de sterkte van een magnetisch veld aangegeven. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond is de kick-off van het project Snuffelfiets in Vianen. Met dit project van de provincie Utrecht gaan vijfhonderd inwoners met een kastje op hun fiets fijnstof meten. Vandaag krijgen vijftien deelnemers die wonen en/of werken in de gemeente Vijfheerenlanden hun kastje uitgereikt van Team Sportservice Vianen. Met een app kunnen zij de resultaten van de fijnstofmetingen op hun gereden routes zien. Hiermee doen de deelnemers niet alleen nuttige metingen voor de provincie, maar kunnen zij ook gezondere keuzes maken in de toekomst.