Volledig scherm
© AD

Gemeente Utrecht heeft herstel grachten onderschat, duidelijke strategie ontbrak

Onderzoek van adviesbureau AnteaGroup toont aan dat de gemeente Utrecht het herstel van de Utrechtse grachten ernstig heeft onderschat. Het college heeft dan ook besloten om geen nieuwe werkzaamheden te starten totdat er een nieuw plan van aanpak ligt.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de renovatie van de kades en werven langs de grachten mogelijk miljoenen euro’s zou gaan kosten. Door verkeerde aannames bleek de renovatie van wal- en kluismuren een stuk duurder uit te pakken dan aanvankelijk werd gedacht, en bleek er meer tijd nodig te zijn. De situatie zorgde voor flink wat reacties vanuit de Utrechtse politiek. 

Extern onderzoek

Naar aanleiding  van de situatie in mei heeft de gemeente een extern onderzoek laten doen naar het renovatieproject. Adviesbureau AnteaGroup concludeert nu dat problemen rondom het herstel van de grachten inderdaad flink zijn onderschat. Volgens het adviesbureau was geen sprake van een duidelijke strategie, wat ertoe heeft geleid dat de gemeente pas laat inzag dat ze zowel tijd als geld tekortkwam. 

De gemeente werkt momenteel aan een herziene aanpak, die rond 2021 klaar moet zijn. De grachten die momenteel hersteld worden, zullen worden afgemaakt. Nieuwe werkzaamheden worden pas gestart als er een nieuw plan van aanpak ligt.