Volledig scherm
In Driebergen zou de komst van een stal met 25.000 mestkuikens gefrustreerd kunnen worden door de uitspraak van de Raad van State over het stikstofbeleid. © ANP

Gemeente Utrechtse Heuvelrug weet niet goed hoe met stikstofproblematiek om te gaan

De gemeente Utrechtse Heuvelrug weet niet goed hoe ze moet omgaan met de stikstofproblematiek. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

De Raad van State heeft het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei dit jaar ongeldig verklaard. Daardoor is onder meer de verbreding van de A27 stopgezet. „Het is een landelijk probleem”, stelt het college van Utrechtse Heuvelrug in de brief. „Op dit moment is niet duidelijk of en zo ja wat lokaal de gevolgen zijn”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

In Driebergen zou de komst van een stal met 25.000 mestkuikens gefrustreerd kunnen worden door de uitspraak van de Raad van State. Maar het college spreidt onwetend de armen en haalt de schouders op. „Wij zijn akkoord gegaan met de bouwplannen, maar de Raad van State buigt zich er nu over omdat er een bezwaar is ingediend. Het zou nu wel eens negatief kunnen uitpakken. Maar we weten het dus echt niet”, vertelt wethouder Rob Jorg.

Binnen de gemeentegrenzen liggen twee Natura 2000-gebieden. De uiterwaarden van de Nederrijn bij Amerongen en het natuurgebied Kolland bij Leersum. Daar zal het moeilijker worden om te bouwen omdat het voor de provincie moeilijker is geworden om vergunningen te verstrekken door het wegvallen van het PAS. Maar voor die gebieden liggen er nog geen grote bouwplannen.