Volledig scherm
PREMIUM
Jack van Aken (l) en Wim Holleman bij het geboortehuis van Jan van Riebeeck in Culemborg. © William Hoogteyling

'Genocide, apartheid...’ Was kolonist Jan van Riebeeck een brave ambtenaar of een schurk?

Jan van Riebeeck mag dan 342 jaar dood zijn, geschiedenisfanaten raken niet snel uitgepraat over deze grondlegger van Zuid-Afrika. Ook in zijn geboortestad Culemborg niet, waar deze week op ingetogen wijze zijn vierhonderdste geboortejaar wordt herdacht. 

In de tuin van zijn als museum ingerichte geboortehuis opent 24 mei een expositie over zijn leven en zijn rol in de geschiedenis. Die expositie op panelen geeft een 21ste-eeuws kijkje op de stichting van de Kaapkolonie in 1652 door Van Riebeeck en de gevolgen van die daad tot op de dag van vandaag. Dus inclusief aandacht voor de manier waarop de nieuwe bewoners met de oorspronkelijke bevolking omsprongen, de Engelse heerschappij en Boerenoorlogen, het ontstaan én verdwijnen van Apartheid. Én hoe verdeeld tegenwoordig wordt gekeken naar die in Culemborg geboren jongeman, die 32 was toen hij vanaf zijn VOC-schip Dromedaris voet aan land zette.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    De eerste twintig procent van de 21e eeuw is bijna verstreken, en dus vindt Maarten van Rossem het tijd om terug te blikken. Maar niet alleen dat, want er staat ons deze eeuw nog veel meer te wachten. Vanavond laat de schrijver en historicus in TivoliVredenburg zijn licht schijnen over een tijdperk waarin nog veel te gebeuren staat. Hij spreekt over de opkomst van China, de kredietcrisis en de opkomst van het populisme en kijkt ook naar de toekomst. Kaarten zijn hier te bestellen. De avond begint om 20.00 uur.