Geschoten na ramkraak bij Coolblue,
drie aanhoudingen

VideoDe politie heeft vanmorgen drie mannen (17, 20 en 21 jaar) aangehouden die betrokken waren bij de ramkraak van elektronicawinkel Coolblue aan het Europaplein in Utrecht. Tijdens een korte achtervolging loste de politie twee waarschuwingsschoten, daarna werden de drie mannen klemgereden.

Volledig scherm
De Audi waarmee de ramkraak plaatsvond, half in de winkel van Coolblue © Koen Laureij

Omstreeks 4.10 uur vanmorgen kreeg de politie meerdere meldingen binnen van een auto die in een pand was gereden aan de Europalaan.

Agenten gingen ter plaatse en zagen daar drie mannen, die voldeden aan het opgegeven signalement, op twee scooters wegrijden. Er volgde een korte achtervolging waarbij de politie twee waarschuwingssloten heeft gelost.

Om de hoek bij de Coolblue, aan de zijde van de Beneluxlaan, werden de verdachten klemgereden door de politieauto. Daarbij viel hun gesloten waar, een paar gloednieuwe MacBooks en een vijftal telefoons, op straat.

De twee berijders kwamen ten val; één van de scooterrijders liep verwondingen op en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels weer overgebracht naar het politiebureau.

De politie heeft ook een derde verdachte aangehouden die voldeed aan het opgegeven signalement; zijn betrokkenheid bij het incident wordt nader onderzocht. De tweede scooter is nog niet aangetroffen.

Audi vast in winkelruit

De winkel van Coolblue is gevestigd in City Campus Max, een complex aan het Europaplein. Een Audi is achteruit het pand ingereden en heeft urenlang met knipperende lichten in de winkel gestaan.

De pui is eruit gereden, het beschermende rolluik heeft gecapituleerd. Rond negen uur is de auto door de brandweer losgemaakt en weggehaald. In de auto hing een kleine Turkse vlag.

De daders hebben blijkbaar in allerijl gegraaid naar tablets en mobieltjes en zijn er daarna op een vluchtscooter vandoor gegaan. Tientallen meters verderop heeft de politie de scooter klemgereden, waarna de verdachten telefoons, tablets en laptops op de grond hebben gegooid en te voet verder zijn gegaan. Daar is zeker één verdachte aangehouden.

 Op het fietspad liggen Macbooks en iPhones uitgestald, naast een zwarte rugzak. Op een van de mobieltjes herhaalt een promotiefilmpje zich.

Naast het fietspad staat een politieauto met beschadigde motorkap. Daarvoor ligt de aangereden scooter, nog met de lampen aan.

Getuigen, vermoedelijk woonachtig in Campus Max doen op Twitter hun verhaal: ‘Dat is ook de reden dat ik wakker ben. Staan blijven, handen omhoog of ik schiet bam!’ Een andere getuige heeft twee schoten gehoord.

‘Dacht dat de glasbak werd geleegd’

De 31-jarige Albert woont op 22 hoog boven het filiaal. ,,Ik werd wakker van gebonk en gerinkel. Ik denk dat ze meerdere keren hebben geprobeerd de winkel te rammen, ook omdat je helemaal geen vaart kunt maken door de fietsenrekken voor de deur. Ik dacht eerst dat ze al zo vroeg de glasbak aan het legen waren.’’

In de loop van de dag doet de politie meer mededelingen over de ramkraak en de resultaten van het onderzoek.

Volledig scherm
De auto wordt uit het pand gehaald © AD