Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

Goed jaar voor de Bibliotheek Utrecht: 2,4 miljoen boeken uitgeleend

De Bibliotheek Utrecht heeft een goed jaar gehad in 2019. Het aantal nieuwe leden groeide, net als het aantal bezoekers en het aantal uitleningen. 

Het aantal uitleningen groeide met 3,3 procent tot ongeveer 2,4 miljoen en het aantal bezoekers nam met 9,8 procent toe tot ruim 1,3 miljoen. Vooral het aantal nieuwe leden steeg flink, met 35 procent. 

Elk jaar schrijft ook een deel van de leden zich uit, door bijvoorbeeld een verhuizing. Maar door het grote aantal nieuwe leden had de bibliotheek in 2019 toch ruim 75.000 leden, een stijging van meer dan 2 procent ten opzichte van 2018. 

Zomerabonnement

Het grote aantal nieuwe leden kwam vooral door de opening van Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum. Een ledenwerfactie trok niet alleen daar meer nieuw leden, maar ook in andere vestigingen in de stad. Ook het zomerabonnement van de bibliotheek was populair, het aanbod om in de zomer twee maanden lid te worden trok veel nieuwe leden. 

In 2020 gaat de Centrale Bibliotheek na 45 jaar aan de Oudegracht te hebben gezeten, verhuizen naar de nieuwe locatie in het voormalig postkantoor aan de Neude. Het weekend van 15 en 16 februari is het sluitingsweekend en op vrijdag 13 maart opent de Bibliotheek Neude haar deuren. 

Barbara Rudz, woordvoerder van de Vereniging Openbare Bibliotheken, laat weten dat bij de meeste bibliotheken het aantal leden of uitleningen niet toeneemt. ,,Dat aantal loopt terug, maar dat geldt niet voor het aantal bezoeken en activiteiten.’’ 

Belastingaangifte

De functie van de bibliotheek is volgens haar aan het veranderen. ,,Vroeger had de bibliotheek meer een uitleenfunctie, tegenwoordig is het echt een ontmoetingsplek. Mensen komen er om de krant te lezen, een cursus te volgen of bijvoorbeeld voor hulp met de belastingaangifte,’’ zegt Rudz. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.