Graven tussen de dagjesmensen: dit recreatieterrein krijgt een zwemplas, paviljoen én nieuwe natuur
Een zwemplas met strand, een horecapaviljoen en nieuwe riviernatuur: de herinrichting van recreatieterrein Salmsteke is na jaren voorbereiding begonnen. Met ’s werelds eerste middelzware rupsgraafmachine op waterstof is donderdagmiddag de officiële starthandeling uitgevoerd.
Gecombineerd met de noodzakelijke dijkversterking zullen bezoekers en omwonenden van het bovenregionale recreatiegebied aan de Lek tot maart 2024 te maken hebben met werkzaamheden.
‘Het verkeer wordt omgeleid en de rust die u eerder vond in het gebied Salmsteke is ineens weg. Wij vragen hiervoor uw begrip’, stelt waterschap De Stichtse Rijnlanden meteen maar als disclaimer in haar nieuwsbrief voor recreanten en omwonenden. De zwemplas wordt gegraven midden tussen de dagjesmensen op de weiden in de uiterwaard.
Veilig zwemmen
Ze krijgen er straks iets voor terug: een recreatieplas waarin het in tegenstelling tot in de rivier veilig zwemmen is, met strand en ligweides en een paviljoen met terras. Het is niet alleen commercie wat er blinkt: gaandeweg wordt met het graven van een nevengeul ook flink wat verdwenen natuur teruggebracht, bestaande natuur versterkt en wandelgebied uitgebreid. Met een virtuele bril konden bezoekers alvast in 3D zien hoe het er na de metamorfose uit komt te zien.
Door het herinrichtingsplan van Salmsteke en de uiterwaard is de versterking van het stuk Lekdijk tussen Jaarsveld en de Rolafweg-Zuid bij Lopik als één van de eerste aan de beurt in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Grootste operatie
Dit om beide operaties zo efficiënt mogelijk te combineren en daardoor de overlast te beperken. De komende dertig jaar werken de waterschappen en het Rijk samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Daarin wordt in totaal 1500 kilometer aan dijken versterkt. Tussen Amerongen en Schoonhoven gaat het om 55 kilometer Lekdijk die een groot deel van de Randstad beschermt tegen overstromingen.
Het project Sterke Lekdijk is ‘een voorbeeld van innovatie, duurzaamheid en efficiëntie’. Zo heeft uitvoerder Mourik Infra speciaal voor dit project de eerste rupsgraafmachine met elektromotor op waterstof ontwikkeld en gebouwd. ,,De bedoeling is een volledig emissieloze aanleg van de dijkversterking in 2029. Deze dijkversterking is leidend voor de volgende dijkversterkingen in Nederland’’, zegt woordvoerder Rudy van der Linden van waterschap De Stichtse Rijnlanden, één van de zes betrokken partijen.
Ons uitgangspunt is dat de exploitant zelf zijn paviljoen laat bouwen
De andere vijf zijn recreatieschap De Stichtse Groenlanden, de provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de gemeente Lopik. Het kostte jaren om alle belangen op elkaar af te stemmen. Geen jachthaven dus en geen grootschalige horeca, zoals de eerste schetsen uit 2012 suggereerden.
Bescheiden
De horeca blijft met 450 vierkante meter relatief bescheiden en er mogen niet meer dan twee grote evenementen per jaar plaatsvinden. Een exploitant is er nog niet: ,,Daarvoor gaan we pas volgend voorjaar werven, als de zwemplas is opgeleverd’’, aldus Maarten van der Kuijl van het recreatieschap. ,,Dan is het hier nog een bouwplaats. Ons uitgangspunt is dat de exploitant zelf zijn paviljoen laat bouwen.’’
In de tussentijd kunnen recreanten online bestellingen doen bij uitbater Happy Food, die dit jaar geen snackwagen op Salmsteke zet, maar hier wel bezorgt. Als de klant omschrijft waar hij zit wordt de consumptie afgeleverd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vueltabaas Javier Gullién geniet van de passie in Utrecht: ‘Deze stad ademt fietsen!’
Vueltabaas Javier Gullién geniet met volle teugen van de start van ‘zijn’ wielerronde in Utrecht. ,,De ploegenpresentatie was er één vol passie. Met een superenthousiast publiek. Ik ben nu een paar keer in Utrecht geweest en heb nergens zoveel fietsen gezien als hier. Deze stad ademt fietsen.” -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? René wachtte een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd. -
Daling werklozen zet door in arbeidsregio Midden-Utrecht, vooral behoefte aan schoonmakers
Het aantal WW-uitkeringen verstrekt in Midden-Utrecht is in juli van dit jaar opnieuw gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. Vooral het tekort aan schoonmakers, winkelpersoneel en keukenhulpen is dringend. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Grote feesten op vernieuwde recreatieterrein Salmsteke? Dat is zeker niet de bedoeling
Het vernieuwde recreatieterrein Salmsteke aan de Lek bij Jaarsveld wordt geen tweede Klein-Scheveningen. De horeca-exploitant moet zich houden aan strikte voorwaarden en ’s avonds om half elf dicht zijn. Meer dan twee grote evenementen per jaar, waaronder het jaarlijkse truckfestival Nog Harder, zijn niet toegestaan.
-
Omstreden restaurant Waku Waku (van de coronaprotesten) sluit ‘voorlopig’ de deuren
Het veelbesproken veganistische restaurant Waku Waku in Utrecht stond al te koop, maar nog voordat een nieuwe eigenaar zich heeft gemeld, zijn de deuren gesloten. Voor hoe lang is onduidelijk. -
Deze woonwijk op een bedrijventerrein blijft groeien: plan voor supermarkt en 105 appartementen
Het Nieuwegeinse gemeentebestuur stemt in met plannen voor de bouw van 105 appartementen, een supermarkt en een inpandige parkeergarage aan de Edisonbaan. Deze plannen staan bekend als het project Rhijn. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.