Volledig scherm
Gerard Vianen (rechts) en Gerrie Knetemann in de tijd dat ze samen in de Franse Gan-Mercierploeg fietsten. © ARCHIEF FAMILIE VIANEN

Gré Knetemann bij Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag in Kockengen

Gré Knetemann (67), de vrouw van voormalig topwielrenner Gerrie Knetemann, rijdt mee in de Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag. Samen met Alie Vianen gaat zij de 35 kilometertocht doen. ,,Alleen als het regent blijf ik binnen zitten. Daar heb ik zo’n hekel aan. Maar sowieso kom ik naar Kockengen.”

De Gerard Vianen Classic (GVC) wordt donderdag voor de vierde keer gereden. Het is een eerbetoon aan de Kockengense wielerheld die in 2014 overleed. Gré: ,,In het jaar dat Gerard een etappe in de Tour de France won, dat was in 1974, pakte Gerrie zijn eerste overwinning in de Amstel Gold Race. Gerard en Gerrie reden toen beiden in de Gan-Mercier ploeg. Ze konden goed met elkaar overweg. Voor de wedstrijden haalden ze elkaar met de auto op. Alie en ik gingen dan ook wel eens mee, zo is het contact gegroeid. En ja, meestal gingen ze met Gerards auto want die was groter. Een keer zat Gerrie achter het stuur en was in slaap gedommeld, reden ze zo de vangrail in. Gerards auto in de prak. Ach, het waren jongens met bravoure en veel lol samen.”

Omhelzing

Dat Gerrie Knetemann en Gerard elkaar op de fiets goed konden vinden, blijkt uit Gerards herinneringen over zijn Touretappe-overwinning. Vlak voor zijn overlijden vertelde hij: ,,Na de finish omhelsde Gerrie mij en schreeuwde mij toe: ‘Je hebt deze rit helemaal allenig verdiend. We konden als ploeg namelijk niets voor je doen. De mannen van Merckx reden volle bak achter je aan, maar kregen jou niet te pakken, Vianen!’”

Geit als prijs

Gré, die zelf wielrenster is geweest en onder andere op haar verjaardag de Ronde van Kralingen won, vertelt dat Kockengen geen onbekend terrein voor haar is. ,,Toen Gerard net bekend werd, hielden ze de Ronde van Kockengen. Daar is Gerrie toen een keer geweest. Of ie eerste is geworden weet ik niet meer, maar hij kwam met een geit thuis!”

Classic

De GVC (de organisatie verwacht zo’n 500 deelnemers) wordt dit jaar ‘andersom’ gereden. Dus eerst richting Vinkeveen en Uithoorn, om vervolgens via Woerden en Montfoort weer richting Kockengen te gaan. Dat geldt zowel voor de 60 als de 100 kilometer route. De 35 kilometertocht, waaraan Gré en Alie meedoen, heeft een eigen route. Bij ’t Wapen van Haarzuylen kan koffie worden gedronken.

Inschrijving voor de 60 en 100 kilometer kost 7 euro, bij de 35 kilometerrit is dit 5 euro. Opbrengst van de GVC gaat naar de Daniel Den Hoed Stichting. Starten kan tussen 09.00 en 11.00 uur bij de ESDO-kantine aan de Sportweg. Parkeren kan in het weiland aan de Kerkweg.